Forex: Důležitý den pro libru. Na řadě jsou data z trhu práce a inflační report BoE

Zprávy z finančních trhů, 12. 8. 2009 08:00

Britská libra včera oscilovala bez větší změny kolem ceny 1,6480 GBP/USD, se kterou do úterní seance vstupovala.
Důvodem nízké volatility nejen na librových, ale na většině ostatních měnových párů byl tentokrát naprostý nedostatek silnějších ekonomických dat, která by měly potenciál jakkoliv rozvlnit kurzy jednotlivých měn.
Z Británie tak v dopoledních hodinách přišly pouze výsledky červnové obchodní bilance, která zaznamenala prohloubení deficitu z 6,2 mld. liber na 6,5 mld. liber, což byl ještě o 200 mil. horší výsledek, než s jakým původně počítali analytici. Dopad včerejších výsledků na kurz britské měny však byl mizivý, když obchodníci vyčkávali na daleko důležitější data, která přijdou na řadu dnes dopoledne.
Zveřejněny totiž budou velmi očekávané výsledky z trhu práce, u kterých obchodníci, namlsaní předchozími příznivými daty, doufají v další pozitivní překvapení.
Většinový konsenzus tentokrát ale s žádným výrazným výkyvem oproti předchozímu měsíci nepočítá.
Zatímco v červnu stoupaly počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti o 23,8 tis. žadatelů, v červenci by to mělo být dokonce o málo více, a to až 25,3 tis.
Míra nezaměstnanosti by pak měla podle většinového konsenzu stoupat o další desetinku na 7,7%.
Přestože data z výrobního sektoru, sektoru služeb a stavebnictví v poslední době vykazují jasné známky stabilizace, situace na trhu práce se může i do dalších měsíců zhoršovat, když se jedná o typický zpožděný ukazatel. Společně s těmito čísly pak Britská statistická kancelář zveřejní také tempo růstu průměrné mzdy, které by v červenci, v porovnání s minulým rokem, měly stoupat stejně jako v červnu o 2,3%.

Ještě silnějším fundamentem z Británie je však pravidelný inflační report, který šéf Bank of England Mervyn King přednese v 11:30.
V tom nabídne banka detailnější náhled na to, jak vidí další vývoj v Británii a zároveň zveřejní upravenou inflační projekci. Velmi zajímavá pak může být také následná diskuze, ve které dostanou prostor novináři. Ta se bude téměř určitě točit kolem posledního překvapivého kroku Bank of England, která na svém zasedání v minulém týdnu oznámila rozšíření programu na vykupování vládních dluhopisů (Giltů) o 50 mld. liber na 175 mld. To odůvodnila obavami z možného ztenčování úvěrového kanálu, které by mohlo být výsledkem snahy bank stabilizovat situaci ve svých knihách.
V případě, že dnešní vyjádření šéfa BoE na adresu dalšího vývoje ekonomiky bude mít opět spíše mírně pesimistický nádech, což můžeme, po komentáři BoE z minulého týdne, očekávat, libra se může opět začít potýkat s prodejním tlakem. Ten by však již neměl být tak silný, vzhledem k tomu, že sentiment na finančních trzích zůstává nadále spíše pozitivní a levná libra může velmi rychle přilákat ty obchodníky, kteří očekávají její další zpevňování právě na vlně rostoucího optimismu ohledně postupné stabilizace světové ekonomiky.
V ranních hodinách se britská měna prodávala téměř beze změny proti své zavírací ceně a tak na páru s dolarem oscilovala v 8:00 kolem 1,6484 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services