Forex: Euro-dolar dnes zatím beze změny, koruna mírně slábne

Zprávy z finančních trhů, 11. 8. 2009 15:00

Druhým dnem v řadě, dnes pokračuje klidná obchodní seance na devizovém trhu, kde se většina hlavních měnových párů nadále drží v poměrně úzkém bočním trendu.
Téměř beze změny kolem ceny 1,4140 EUR/USD se po včerejším oslabení prodává evropská měna, která ještě po poledni atakovala na páru s americkým dolarem opět hranici 1,42 EUR/USD.
Nadále si tak drží naprostou většinu ztrát, které nabrala od pátku, kdy se dostala pod silný prodejní tlak poté, co z USA přišly překvapivě dobrá čísla z amerického trhu práce.
Zatímco v eurozóně dnes ke zveřejnění nebyly nachystány žádné zajímavější data, Spojené státy v 14:30 nabídly čtvrtletní (2Q) výsledky produktivity práce a ceny práce.
Podle těch tak produktivita práce zaznamenala nárůst (anualizovaně) o 6,4%, což byl výsledek převyšující většinový konsenzus, který počítal s jejím růstem o 5,2%.
Růst produktivity je však téměř výhradně spojen se snižováním míry zaměstnanosti, které je hlavním zdrojem zvyšující se produktivity na pracovníka.
Cena práce pak v 2Q klesala o 5,8%, hluboko pod většinovým konsenzus (-2,3%) a zároveň daleko od výsledků za první kvartál, kdy stoupala o 3%.
Ač informativní data, dolar na ně v odpoledních hodinách téměř nereagoval. Bez větší změny je přitom situace také na ostatních měnových párech.
Jedinou z hlavních měn, kterým se dnes daří zpevňovat tak je japonský jen, kterému již v brzkých ranních hodinách pomohly zprávy z Číny, která pokračuje v robustním růstu.

Měny ve střední Evropě se dnes bez výjimky dostávají pod prodejní tlak.
K tomu přispívá neochota obchodníků dále investovat do rizikovějších aktiv, která stála za jejich růstem z minulých týdnů, a z toho plynoucí postupný výběr dřívějších zisků.
Po včerejším růstu se tak v odpoledních hodinách česká měna propadala na páru s eurem o 0,5% až k ceně 25,743 EUR/CZK a slabší (o 0,5%) pak byla také k dolaru, k němuž se prodávala na 18,195 USD/CZK.
Z Česka dnes přitom přišly v ranních hodinách poměrně optimistická čísla, která potvrdila postupný zlepšující se trend jak v oblasti průmyslové, tak stavební výroby.

Ani další obchodování pravděpodobně nepřinese zvýšenou volatilitu a obchodníci budou zřejmě vyčkávat na zítřejší večerní zasedání amerického Fedu.
Obchodníci nyní vyčkávají na zahájení obchodování v USA, kde by měly podle futures otevřít burzy mírně v záporných číslech.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services