Forex: Úterní dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 11. 8. 2009 08:00

Pondělní seance přinesla skutečně jen velmi málo zajímavých ekonomických dat, od čehož se odvíjelo také včerejší obchodování, které probíhalo ve velmi poklidném duchu.
V Evropě stály za pozornost pouze výsledky z Francie, která nabídla červnovou dynamiku růstu průmyslové produkce, jež se zvyšovala o 0,3% a o desetinu tak předčila většinová očekávání.
Včerejší seance pak přinesla také několik dat z Česka, kde byly zveřejněny červencové výsledky CPI, který, zejména díky nižším cenám potravin, klesal o 0,4% (oček.: -0,1%), a ty pak následovaly také červencová data z trhu práce, kde rostla míra nezaměstnanosti podle očekávání z 8% na 8,4%.
Na devizovém trhu se včera dařilo dolaru, který se vyvezl na páteční růstové vlně a zpevňoval opět jak na páru s eurem, tak k britské libře.
Střední Evropa pak opět připomínala dva světy, když polský zlotý s maďarským forintem mírně ztrácely, zatímco si koruna šla svou cestou a například jen k euru zpevnila o 0,5% až k ceně 25,615 EUR/CZK.  Na akciových trzích včera také panoval klid a jednotlivé indexy hledaly svůj směr.
Americkou seanci tak ukončil index Dow Jones níže o 0,34%, zatímco S&P slábnul o 0,33%.
Cena ropy (brent) po korekci z konce minulého týdne zaznamenala mírný nárůst až na 73,90 USD/barel, zlato pak zlevňovalo o 1,1 % na 947 USD.
 

Dnešní obchodování přineslo z Německa již v ranních hodinách index velkoobchodních cen, který v červenci klesal meziměsíčně o 0,5% (oček.: +0,1%). Další na řadě je pak v 10:30 červnová obchodní bilance Británie, která by měla podle většinových odhadů skončit v deficitu 6,4 mld. liber, což by byl o 100 mil. horší výsledek, než v předchozím měsíci. Odpolední obchodování přinese z Kanady červencové výsledky nově zahájených staveb, jejichž počet by měl růst o 2 tis. na 143 tis.
V 14:30 pak Spojené státy nabídnou ještě čtvrtletní (2Q) tempo růstu produktivity práce (oček.: +5,2%, předch.: +1,6%) a ceny práce (oček.: -2,3%, předch.: +3%) a pro dnešek posledními čísly z USA jsou pak v 16:00 zveřejněné výsledky velkoobchodních zásob, které by měly podle většinových odhadů zaznamenat mírný propad o 1% (předch.: -0,8%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services