Forex: Dolar po včerejšku k euru opět silnější. Ani dnes žádné silné market movery nepřijdou

Zprávy z finančních trhů, 11. 8. 2009 08:00

Americký dolar včerejší obchodování dokázal zakončit v kladných číslech a zpevňovat jak k euru, tak k britské libře.
Klidnou pondělní seanci tedy zakončil na páru s evropskou měnou silnější o 0,3% na ceně 1,4140 EUR/USD, celé obchodování však bylo doprovázeno jen nízkou obchodní aktivitou, která byla společná tentokrát téměř všem trhům. Nový týden totiž začal jen velmi zvolna a zatímco v USA zel ekonomický kalendář prázdnotou, eurozóna nabídla pouze výsledky průmyslové produkce Francie, která však neměla na trhy téměř žádný dopad. Vše podstatné z tohoto týdne tak máme zatím stále před sebou, ani dnešní obchodování toho však bohužel moc nepřinese.
Na řadu totiž přijdou v USA pouze výsledky americké produktivity a ceny práce, které sice mají vypovídací hodnotu, jejich dopad na kurz měny je však tradičně jen velmi omezený.
Tím nejzajímavějším pro tento den se tak stanou pouze výsledky velkoobchodních zásob, které by se měly znovu propadat, tentokrát však o 1%, což je dvě desetiny hlubší propad, než v předchozím měsíci (květnu). Večer pak americké ministerstvo financí zveřejní také výsledky další a aukce, když tentokrát bude dražit v rámci dalšího dluhového super týdne tříleté T-Notes ve výši 35 mld. dolarů.
 

Vzhledem k nedostatku silnějších market moverů tak bude mít dnes kurz dolaru zřejmě pevně v rukou i nadále sentiment na finančních trzích.
Ten byl včera lehce negativní, dolar však zpevňoval především díky setrvačnosti z minulého pátku, kdy se mu podařilo prudce zpevnit poté, co z USA přišly výsledky zaměstnanosti v nezemědělském sektoru (NFP). Spekulace na to, že by americká ekonomika mohla již v 3Q zaznamenat mírný hospodářský růst tak dolaru svědčí, v případě, že budou optimistické zprávy z USA a z jiných zemí i nadále podpírat akciové indexy a příznivý sentiment na finančních trzích, dolar z těchto zpráv pravděpodobně nebude schopen příliš těžit, když se obchodníci budou i nadále zaměřovat především na rizikovější aktiva denominovaná v cizích měnách.
 

Technicky zatím zůstává situace na euro-dolaru nepřehledná.
Po nadějném prolomení důležité resistence 1,4330 EUR/USD ze začátku minulého týdne, je euro-dolar zpět v pásmu, ve kterém se pohyboval od konce května.
O tom, zdali se mu podaří atakovat znovu hranici 1,44 EUR/USD tak více napoví až zítřejší zasedání Fedu, jehož výstup by podle nás mohl být pro dolar mírně negativní, a poté také čtvrteční výsledky HDP eurozóny, společně s maloobchodními prodeji Spojených států.
 

Dnes ráno se dolar k euru prodával na ceně 1,4140 EUR/USD, tedy téměř beze změny oproti včerejší uzavírací hodnotě.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services