Inflace na 6letém minimu; první záblesky na trhu práce

Zprávy z finančních trhů, 10. 8. 2009 12:48
Inflace – červenec Inflace v červenci poklesla na 6leté minimum 0,3 % r/r z 1,2 % v červnu.
Pokles inflace byl hlubší, než se očekávalo (trh: 0,6 %; AFT: 0,6 %). Meziměsíčně cenová hladina poklesla o 0,4 %.
V meziměsíčním srovnání se klíčový stal hluboký propad cen potravin (-2,4 % m/m; příspěvek k celkovému poklesu –0,4 p.b), který je nejvyšší za posledních 9 let u potravin v celé historii časové řady.
Přitom ceny potravin klesají již 6 měsíců v řadě.
Dále domácnostem zlevnil zemní plyn (-6,3 %). Naopak díky vrcholící sezóně vzrostly ceny dovolených (+12,2 %). Zastavil se předchozí prudký růst pohonných hmot a v červenci se ceny zvýšily o 0,4 %.
Na poklesu meziroční inflace se nejvíce projevilo letošní zlevnění zemního plynu (vloni růst +9,6 %) a také prohloubení propadu cen potravin, které jsou meziročně nižší o 6,5 %.
Inflace pokračovala 10. měsíc v poklesu, když klesla z úrovně 6,6 % v září 2008 na 0,3 % letos v červenci, což je nejníže od září 2003.
Inflace se podle našeho názoru přiblížila svému dnu, které očekáváme v období září-říjen, kdy by se měla dotknout úrovně 0,0 %, a poprvé od léta 2003 nelze vyloučit ani záporné hodnoty.
Propad se ukazuje hlubší, než jsme očekávali, a to především kvůli cenám potravin.
Do konce roku očekáváme nárůstu inflace mírně nad 1 %, když se vyloučí velké propady z konce loňského roku, a rizikem také zůstávají aktuálně vyšší ceny komodit (ropa). Do konce roku další změnu úrokových sazeb (1,25 %) zatím neočekáváme.
V první polovině příštího roku by další změnou měl být pozvolný růst úrokových sazeb.   Nezaměstnanost – červenec Míra nezaměstnanosti v červenci vzrostla o 4 desetiny na 8,4 % (5,3 % červenec 2008; 6,4 % červenec 2007), což odpovídalo očekávání. Červencová data opět potvrzují, že negativní šok postupně klesá, a potvrzují naše očekávání, že hlavní propad nastal v 1Q.
Zatímco v 1Q efekt recese zvyšoval nezaměstnanost mimo sezónnost každý měsíc o 0,4-0,6 desetiny, v květnu to bylo již o 2-3 desetiny a poslední dva měsíce je to už jen o 1 desetinu.
V červenci nezaměstnanost roste kolem 3 desetin díky nárůstu nezaměstnanosti žen, když v důsledku prázdnin si část žen si bere dovolenou placenou úřadem práce.
Stále pokračoval pokles volných míst (o 2 tisíc na 42 tisíc), jako odraz propadu ekonomiky a tedy i poptávky po práci. Na druhou stranu poslední 3 měsíce výrazně roste počet nezaměstnaných, kteří přechází z úřadu práce do zaměstnání (29 tisíc osob, vloni v červenci 21 tisíc). Na trhu práce se opět objevily první záblesky toho, že se propad mírní, a ekonomika by se mohla ve druhém pololetí stabilizovat.
Po zbytek roku očekáváme pozvolný nárůst nezaměstnanosti až přes 9 % na konci roku.
Devizový trh přešel výsledky bez výraznější reakce.
Koruna se držela na úrovni 25,80 CZK/EUR a průběh obchodování se nelišil od ostatních měn v regionu.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services