Forex: Nový týden na trhu

Zprávy z finančních trhů, 10. 8. 2009 08:00

Pondělní obchodování přinese mezi prvními daty z Francie výsledky průmyslové produkce, která by měla v červnu zaznamenat mírnou kontrakci o 0,1% poté, co v květnu rostla o 2,6%.
Ranní seance z eurozóny přinese také výsledky německých velkoobchodních prodejů za měsíc červenec, to bude však pro tento den vše vzhledem k tomu, že je odpoledne ekonomický kalendář ve Spojených státech zcela prázdný.
Další zajímavá data tak začnou proto přicházet až v noci z pondělka na úterý, kdy Británie zveřejní RICS bilanci cen domů (oček.: -9,8%, předch.: -18,1%) a poté pak ještě v Japonsku bude o sazbách rozhodovat Bank of Japan, která by měla základní sazbu opět ponechat beze změny na 0,1%.

Úterní seance přinese v dopoledních hodinách výsledky britské obchodní bilance za měsíc červen, která by měla skončit v deficitu 6,4 mld. liber, tedy o 100 mil. vyšším, než v předchozím měsíci. Odpoledne pak začnou přicházet také první data ze severní Ameriky, kde nabídne Kanada červencové počty zahájených staveb domů (oček.: 141 tis., předch.: 141 tis.) a Spojené státy pak čtvrtletní (2Q) výsledky produktivity práce (oček.: +5,2%, předch.: +1,6%) a ceny práce (oček.: -2,2%, předch.: +3%). Ze Spojených států pak v odpoledních hodinách přijdou ještě výsledky tempa růstu zásob ve velkoobchodech (oček.: -1%, předch.: -0,8%) a dále již pak obchodníci budou zvědaví na data, která přijdou v noci z úterý na středu, kdy zveřejní Čína meziroční výsledky tempa růstu průmyslové produkce (oček.: +11,5%, předch.: +10,7%).

Ve středu ráno se obchodníci dočkají z Francie červencového CPI (oček.: -0,4%, předch.: +0,1%), který pak doprovodí velmi zajímavá data z Británie, v podobě počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, kterých by mělo být v červenci více o 25,5 tis. (předch.: 23,8 tis.). Británie pak také nabídne ještě výsledky červencové míry nezaměstnanosti (oček.: 7,7%, předch.: 7,6%) a krátce před polednem pak šéf Bank of England Mervyn King bude prezentovat pravidelný čtvrtletní inflační report.
Americká obchodní seance přinese z Kanady výsledky červnové obchodní bilance, která by měla skončit deficitem 0,6 mld. kanadských dolarů (předch.: -1,4 mld.) a červnovou obchodní bilanci zveřejní také Spojené státy, kde by se měl deficit mírně prohloubit z 26 mld. dolarů na 28,4 mld. Tím nejdůležitějším ve středu však bude až zasedání amerického Fedu, který by měl opět ponechat sazby beze změny na 0,25% a tak budou obchodníci zvědaví především na novinky, které přinese doprovodný komentář zveřejněný společně s rozhodnutím o sazbách.

Čtvrteční ráno začne velmi zostra, když první odhady HDP za 2Q zveřejní Německo (oček.: -0,3%, předch.: -3,8%) a společně s ním pak také Francie (oček.: -0,5%, předch.: -1,2%).V dopoledních hodinách pak ještě ECB nabídne svůj pravidelný bulletin a před polednem pak eurostat zveřejní první odhady HDP pro celou eurozónu, kde by měl v 2Q produkt klesat o 0,5% (předch.: -2,5%). Silné market movery si však pro obchodníky připravily ve čtvrtek i Spojené státy.
Zveřejněny totiž budou červencové maloobchodní prodeje, které by měly podle většinových odhadů trhu po červnovém růstu o 0,8% tentokrát mírně klesat (-0,3%). Společně s těmito výsledky pak Spojené státy zveřejní ještě počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti (oček.: 540 tis., předch.: 550 tis.) a červnové podnikové zásoby (oček.: -0,9%, předch.: -1%). Maloobchodní prodeje pak v noci ze čtvrtka na pátek zveřejní ještě Nový Zéland a v ranních hodinách pak Japonsko přinese také index aktivity v sektoru služeb (oček.: -0,3%, předch.: -0,1%).

Ani poslední den tohoto týdne nebude bez zajímavých dat, když první zveřejní již v ranních hodinách Francie, v podobě čtvrtletní (2Q) změny zaměstnanosti (oček.: -0,9%, předch.: -1,2%). Na tato čísla pak naváže revize červencových odhadů CPI v eurozóně, která by měla potvrdit meziroční kontrakci o 0,6% a výsledky CPI pak zveřejní také Spojené státy, kde by se měly spotřebitelské ceny v červenci propadat meziročně o 1,9% (předch.: -1,4%). Ze Spojených států se v odpoledních hodinách dočkáme ještě červencové průmyslové produkce (oček.: +0,1%, předch.: -0,4%) a posledními na řadě již budou pouze srpnové výsledky indexu spotřebitelské důvěry (Michigan), který by měl růst z 66b. na 68,6b.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services