Forex: Dolar silnější na lepšícím se výhledu pro domácí trh práce. Jeho další růst však může být složitý

Zprávy z finančních trhů, 10. 8. 2009 08:00

Po čtyřech ztrátových týdnech dokázal americký dolar uplynulý týden uzavřít v kladných číslech, k čemuž mu pomohla prakticky pouze jediná (páteční) obchodní seance.
Dolar tak minulý týden zakončil na páru s eurem silnější o 0,8% na ceně 1,4169 EUR/USD, to vše i přesto, že začátkem týdne euro nadějně prolomilo silnou resistenci na ceně 1,4330 EUR/USD, nad kterou se mu dařilo držet praktický celý týden až do pátku.
Dolar se tak v minulém týdnu dokázal odpoutat od dlouhodobé negativní vazby vůči vývoji na akciových trzích a tak jsme mohli být po delší době znovu svědky rostoucích akcií a stoupajících výnosů z amerických vládních dluhopisů, bok po boku se sílící americkou měnou.
Spouštěčem, který okázala poslat akcie s dolarem výše, byly tentokrát v pátek zveřejněné výsledky z amerického pracovního trhu, které výrazně zamíchaly s kartami na devizovém trhu. Červencová změna zaměstnanosti v nezemědělském sektoru (NFP), totiž dosahovala pouze -247 tis pracovních míst, což byl výsledek vysoko nad většinovým konsenzem, který počítal s úbytkem zaměstnanosti až o 330 tis. míst.
Co více, červencová míra nezaměstnanosti dokonce nepatrně klesla z 9,5% na 9,4% a růstu se dočkala také délka průměrného pracovního týdne.
Ačkoliv je červencový výkyv NFP možná z části způsoben sezónní korekcí překvapivě vysokého červnového úbytku, to že se tempo zhoršování situace na americkém pracovním trhu zmírňuje, je skutečnstí, na což reagovali obchodníci všude na světě velmi pozitivně.

Okamžitou reakcí na zveřejněné výsledky byl výprodej na dolarových párech, který však trval jen krátce a který následně vystřídalo prudké zpevnění americké měny.
Tento pohyb a změna chování obchodníků však podle nás neznamená změnu trendu, kdy pozitivní zprávy svědčily spíše euru, zatímco negativní pak „bezpečnému“ dolaru.
Jedná se spíše jen o důkaz neochoty obchodníků tlačit evropskou měnu k novým ziskům poté, co za sebou měla čtyři týdny trvající růstový trend, jehož pokračování však brzdí skutečnost, že se americká ekonomika zdá se zotavuje rychleji než země eurozóny.

Euro-dolar se tak po výletu nad hranici 1,44 EUR/USD vrací novu zpět na zem, i do dalších dnů však bude hlavním tahounem jeho vývoje zejména (ne)ochota obchodníků pokračovat dále v nákupech akcií a dalších rizikovějších aktiv.
O tom hodně napoví již nadcházející týden, který přinese řadu velmi zajímavých dat z Evropy i ze Spojených států.
V USA bude tím nejdůležitějším středeční zasedání Fedu a čtvrteční maloobchodní prodeje.
Pokud jde o Fed, spekulace na to, že by v USA již začátkem příštího roku mohly začít stoupat úrokové sazby v minulém týdnu značně narostly.
I když od Fedu v tomto týdnu žádný takovýto signál neočekáváme, optimistický doprovodný komentář na adresu americké ekonomiky může tentokrát dolaru výrazně pomoci. Od maloobchodních prodejů pak trh čeká třetí růstový měsíc v řadě, ke kterému by měly vydatně pomoci vyšší automobilové prodeje, jakožto důsledek vládou schváleného šrotovného.
Dokážou-li čtvrteční data překvapit pozitivně a bude-li si dolar držet svou cenu ze začátku týdne (popř. bude silnější), mohou se tyto výsledky stát dalším dobrým důvodem ke zpevnění evropské měny, která se může vyvézt na příznivém sentimentu na finančních trzích.
K tomu však bude třeba, aby také data z eurozóny přesvědčila obchodníky o tom, že se situace v Evropě začíná viditelně obracet k lepšímu.
To mají tento týden v rukou zejména čtvrteční výsledky HDP z Německa a Francie, které by měly po hluboké kontrakci v 1Q zaznamenat v 2Q výrazné zlepšení.
Zatímco německý HDP má klesat pouze o 0,3%, francouzský by se měl snižovat o 0,5% a jakýkoliv lepší výsledek může společné měně pomoci opět získat pevnější půdu pod nohama a případně znovu atakovat hranici 1,44 EUR/USD.
V ranních hodinách zatím euro dokázalo mírně zpevňovat a v 8:30 se prodávalo na páru s dolarem na ceně 1,4186 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services