Forex: Nové objednávky v Japonsku prudce stouply. JPY mírně koriguje ztráty z minulého týdne

Zprávy z finančních trhů, 10. 8. 2009 08:00

Další známky toho, že je recese pozvolna na ústupu dnes přišly z Japonska, které zveřejnilo v brzkých ranních hodinách výsledky nových objednávek a běžného účtu platební bilance.
Japonské nové strojní objednávky, tak podle nejnovějších výsledků v červnu zaznamenaly nárůst o  9,7%, což byl výsledek vysoce převyšující většinové odhady, které počítaly s mírnějším růstem, a to jen o 2,8%.
Jedná se zároveň o údaj podstatně lepší než v předchozích měsících, kdy se objednávky propadaly o 3%, resp. 5,4%.
Zatímco ve výrobním sektoru, díky rostoucí zahraniční poptávce stoupal objem objednávek o skokových 14,6%, v nevýrobním sektoru to bylo o 7,3%.
Oproti minulému roku je pak celkový objem objednávek nižší o 29,7%, což je podstatné zlepšení oproti předchozímu měsíci, kdy objednávky dosahovaly kontrakce 38,3%.
Dnešní data tak vysílají příznivý signál, že by stabilizace mohla již brzy dorazit také do Japonska, jehož na exportu závislá ekonomika byla recesí obzvláště tvrdě zasažena.
Společně s těmito výsledky pak Japonsko zveřejnilo také červnový běžný účet, jehož přebytek opět narostl, a to z květnových 1,02 bln.
JPY na 1,8 bln. (oček.: 1,42 bln.). Přebytek běžného účtu se v Japonsku začíná zlepšovat od února tohoto roku, kdy si sáhnul na své dvanáctileté minimum 500 mld. JPY, kam se dostal poté, co se díky krizi o více než polovinu snížil celkový objem japonského exportu.
Jeho růst je pak jen dalším ze signálů, že se situace v Japonsku začíná dostávat zpět do starých kolejí.

Pozitivní data z Japonska dnes dokázala pomoci domácím akciím, které si v Tokiu připisovaly 1,23%.
Japonská měna na ně však v ranních hodinách nijak významně nereagovala a zatímco k dolaru nadále oscilovala nad hranicí 97 USD/JPY, k euru jen mírně zpevňovala  zpět pod 138 EUR/JPY.
Japonský jen se v minulém týdnu dostal na páru s dolarem pod silný prodejní tlak poté, co z USA přišly výsledky NFP.
Značné ztráty má za sebou také k ostatním měnám, ke kterým v minulých týdnech slábnul díky rostoucí chuti obchodníků investovat do rizikovějších aktiv.
Také do dalších dnů proto bude i nadále hlavním motorem vývoje na jenových párech sentiment na akciových trzích, který, v případě dalšího růstu akcií, může z JPY nadále dělat jednu z nejslabších měn.
Za to JPY vděčí především super nízkým úrokovým sazbám a nízké výnosnosti státních dluhopisů, které vedou obchodníky ke spekulacím na úrokový diferenciál mezi japonskými a zahraničními aktivy.

V novém týdnu se z Japonska dočkáme rozhodování BoJ o sazbách, nebo indexu aktivity v sektoru služeb, což rozhodně budou zajímavé fundamenty, jejich celkový dopad na kurz domácí měny však pravděpodobně bude jen velmi omezený.
V 8:15 se JPY na páru s dolarem prodával na ceně 97,28 USD/JPY, k euru pak na 137,97 EUR/JPY.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services