Akciové indexy: Vybírání zisků na Wall Street pokračuje druhý den v řadě, dnešní obchodování v režii dat z trhu práce

Americké akcie včera oslabily, všechny hlavní akciové indexy zakončily již druhý obchodní den v červených číslech (Dow Jones -0,26%, S&P 500 -0,56%, Nasdaq -1,02%). Po výrazném nárůstu v posledních týdnech je vybírání zisků více než pochopitelné, zejména přidáme-li k tomu nervozitu obchodníků v souvislosti s vyhlášením dnešních stěžejních makrodat.

Ještě před začátkem včerejší seance byla zveřejněna data z trhu práce – počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, jejichž počet klesl oproti očekávaným 587 tis. na 550 tis., naopak počet pokračujících žádostí vzrostl na 6,31 mil. oproti konsensu ve výši 6,25 mil, což však může být způsobeno tím, že tato data jsou oproti novým žádostem zpracována s týdenním zpožděním a nereflektují tak zcela aktuální stav.
Data sice nejsou nijak přehnaně pozitivní, nicméně lze je vnímat jako prvotní signál, že podmínky na pracovním trhu se začínají stabilizovat.

Uvidíme, zda na tato čísla naváže i dnešní klíčový report v 14:30 SEČ ohledně zaměstnanosti v nezemědělském sektoru (NFP), kde se očekává pokles o 333 tis., což by představovalo nejmenší úbytek od října loňského roku.
Ve stejnou dobu bude zveřejněna také hladina nezaměstnanosti, která by v červenci měla růst na 9,6%, což je nejvyšší úroveň od roku 1983.
Ve stejnou dobu se dozvíme ještě tempo růstu průměrné hodinové mzdy, kde se očekává růst o 0,1%, ve večerních hodinách (21:00) bude vyhlášen ještě vývoj objemu spotřebitelských úvěrů.

Z hlediska korporátních zpráv dnes zveřejní své hospodářské výsledky společnost AIG, jejíž akcie se v posledních dnech staly předmětem velkého zájmu obchodníků, když ve středu posílily o 60% a i v průběhu včerejšího dne se jejich obchodování neslo v duchu vysoké volatility a výrazných objemů.
Futures na hlavní akciové indexy se pohybují v červených číslech (Dow Jones -0,36%, S&P 500 -0,40%, Nasdaq -0,33%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services