Káva Arabica dosáhla osmiměsíčního maxima

Na hodnotu osmiměsíčního maxima posílila v rámci včerejší obchodní seance na burze ICE Futures U.S. cena nejaktivnějšího zářijového futures kontraktu na kávu Arabicu.
Za zmíněným vývojem stály spekulace, podle nichž brazilská vláda navýší objem vládních objednávek, aby tak podpořila růst ceny kávy, jež se například v měsíci srpnu loňského roku prodávala o téměř 10 centů na váhovou libru dráž.
Růst cen kávy na ICE burze je dále podporován ne příliš příznivým počasím a nadměrnými dešti v Brazílii, jež pro stávající úrodu znamenají nebezpečí menších výnosů a především pak nižší kvality kávových zrn.
Další nadměrné srážky jsou navíc předpovídány i pro následující dva měsíce.

Futures na kávu Arabicu se zářijovým termínem dodání posílil v rámci včerejší obchodní seance na burze ICE Futures U.S. o 3,2 centů (2,4 %) na uzavírací cenu 134,70 centů za váhovou libru.

Kvůli nižším dodávkám kávy ze Střední Ameriky a Kolumbie, jež je po Brazílii druhým největším pěstitelem na světě, vzrostla od počátku letošního roku cena nejaktivnějšího futures kontraktu na Arabicu na burze ICE o 20 %.

Zdroj:    Colosseum
Partners Financial Services