Děti přicházejí kvůli krizi o alimenty. Jak se bránit?

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 7. 8. 2009 | 12 komentářů
Děti přicházejí kvůli krizi o alimenty. Jak se bránit?
U soudů rapidně vzrostl počet sporů o výživné na děti. Lidé, kteří musejí alimenty platit (ve většině případů jde o otce dětí), totiž žádají o jejich snížení nebo i zrušení. Častým zdůvodněním jsou podle informací od soudů i sociálních pracovníků situace kvůli ekonomické krizi.

Jedním ze dvou hlavních kritérií, jimiž se soudy při rozhodování o výši alimentůřídí, jsou totiž "schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného". A právě ztrátou zaměstnání či špatnými podnikatelskými výsledky teď hodně otců argumentuje při žádostech o snížení či zrušení výživného. (Pro zjednodušení vycházejme v dalším textu z toho, že "povinným" je například otec, který rodinu opustil.)

"Jestliže jde skutečně o změnu platebních možností a majetkových poměrů, soud obvykle vyhoví a matka má smůlu," říká Marcela Dvořáková, sociální pracovnice jednoho z městských úřadů.

Právě povinná přítomnost těchto pracovníků u soudu je určitou pojistkou proti tomu, aby otcové současnou krizi zneužívali. "Matky například poučujeme, že pouhá dočasná ztráta oficiálního výdělku otce neomlouvá, jestliže je například stále schopen vlastnit tři nevyužívané byty nebo dvě luxusní auta," vysvětluje.

Naopak mezi uznávané polehčující okolnosti patří, když se bývalému partnerovi narodí další dítě, na jehož výživu pak musí přispívat nové partnerce.

Záleží na konkrétní situaci

Soudy rozhodují v každém případě individuálně podle vlastního uvážení, neexistují nějaké závazné tabulky na určení výživnéhonebo jeho prominutí.

Kromě zmíněných "možností povinného" jsou druhým důležitým kritériem "odůvodněné potřeby dítěte". Zdaleka však nejde jen o základní potřeby (jídlo, pití, oblečení) či nějaké životní minimum.

Otec by měl přispívat také na další běžné výdaje dítěte úměrné zejména věku, zájmům či bydlišti potomka. "Jde o uspokojování všech životních potřeb pro všestranný rozvoj dítěte po stránce fyzické a duševní," opakovaně potvrdil ve svých rozhodnutích i Nejvyšší soud.

Rozvod či rozchod rodičů nemá vést ke zhoršení předchozího standardu dětí. Tedy aby například kvůli výpadku příjmů od otce musely přerušit placenou školu nebo koníčky. Zákon o rodině mimo jiné stanoví, že "dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů".

Jestliže to majetkové poměry povinného rodiče připouštějí, může soud rozhodnout nejen o úhradě aktuálních výdajů dítěte, ale také o budoucích nákladech. Za odůvodněné potřeby potomka se v takovém případě považuje i "tvorba úspor", zejména pokud zabezpečují přípravu na budoucí povolání (typicky tedy spoření na výdaje spojené se studiem).

Pozor na další změnu poměrů

Přestože otcové mnohdy požadují "dočasné" snížení nebo zrušení povinnosti, soudy jim většinou vyhoví bez určení nějakého termínu, do kdy se platby alimentůmusejí vrátit na původní úroveň.

Vycházejí totiž z principu, že rozhodnutí o výživném platí až do doby, dokud některá ze stran (znovu) nepožádá o jeho změnu nebo zrušení.

Matka by si tak sama měla hlídat, kdy její bývalý partner opět začne vydělávat. "Jinak otec nemá žádnou povinnost automaticky jí posílat více peněz, jakmile se jeho situace zlepší," upozorňuje sociální pracovnice Dvořáková. Nicméně o změnu může matka požádat i zpětně - maximálně však za dobu tří let.

Koneckonců stejný princip platí i opačně: Dokud soud nevyhoví otcově žádosti o snížení nebo zrušení alimentů, musí je muž posílat v předchozí výši. Tedy ani registrací mezi nezaměstnané na úřadu práce se mu automaticky nesnižuje částka výživného. Dokonce ani v okamžiku, kdy dospělé dítě začne samo vydělávat, nezaniká povinnost platit výživné. O její ukončení se musí některá ze stran "přihlásit" u soudu.

Dodejme ještě, že soud sám určuje výši alimentů jen tehdy, když se bývalí partneři dobrovolně nedohodnou. Přesto i jejich dohodu musí soud (a sociální pracovník) ještě potvrdit.

Aby se matka nebála dalších výdajů za žalobu nebo soudní řízení, jsou spory o výživné na děti osvobozeny od poplatků. Podle Dvořákové by matky neměly zapomínat, že alimenty se automaticky nezvyšují úměrně inflaci - také o to tedy musí výslovně požádat.

Totéž však platí i pro povinnou stranu - proto je pro otce relativně snadné opakovaně zkoušet žádat o úlevy.

Shánějte důkazy o skutečném stavu

Zákon o rodině pamatuje i na situace, kdy povinná strana úmyslně zhoršuje svou finanční situaci, aby nemusela platit vysoké alimenty.

Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/rodina/clanek.phtml?id=636176

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2009 8:02, Luboš

Za Masaryka po rozvodu veškerý majetek připadal muži a ejhle, rozvody nebyly !

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2010 12:24

no, jestli jste ji daval mesicne 5000korun, jako to delal muj byvaly manzel - a ja musela davat ze sve vyplaty uplne vse do posledni koruny a nic mi nezbylo ani abych si koupila rtenku, a on mi akorat rekl, ze mi vic dat nemuze, protoze potrebuje pro sebe ... tak doslo na rozvod a jsem na tom financne lepe - dostavam 6000korun na dve deti - a ne jenom 5000 na manzela a dve deti ... hulvat a skrblik ... kdyz bylo potreba koupit boty, sel do trznice a deti tam obul, ze je potreba ortopedickou botu pro malyho na to kaslal ...

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Diskriminace při hledání práce: realita matek malých dětí

28. 7. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 14 komentářů

Diskriminace při hledání práce: realita matek malých dětí

Více než polovina matek dětí do deseti let se v zaměstnání nebo při hledání práce setkalo kvůli rodičovství s diskriminací. Prokázal to průzkum, který si nechala zpracovat obecně prospěšná... celý článek

Půjde o vyšší přídavky na děti žádat zpětně? Nikdo neví

28. 7. 2009 | Petr Kučera

Půjde o vyšší přídavky na děti žádat zpětně? Nikdo neví

Kvůli nedávnému prezidentově vetu "protikrizového balíčku" se zatím nezvýší přídavky na děti.

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

21. 1. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

Zbavit se čestně dluhů není v Česku stále jednoduché. Insolvenční zákon, který by měl dlužníkům pomáhat, na ně připravil past. Dlužník musí podat bezchybný návrh, jinak jej soud vrátí.... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Partners Financial Services