Forex: Nové objednávky v Německu opět rostly. Euro si zatím drží svou cenu, libra naopak výrazně ztrácí

Německé tovární objednávky v červnu zaznamenaly překvapivě vysoký růst, když se jejich objem zvyšoval čtvrtým měsícem v řadě, a to tentokrát o 4,5%.
Po květnovém růstu objednávek o 4,4% tak přichází další silný měsíc, který daleko překonal veškeré očekávání analytiků, jež většinově počítali s mírnějším růstem kolem 0,6%.
V porovnání s minulým rokem je celkový objem nových objednávek stále o 25,3% nižší, přesto se jedná o podstatné zlepšení oproti předchozímu měsíci,  kdy meziroční kontrakce dosahovala necelých 30%.
Jak dnes uvedlo německé Ministerstvo pro ekonomiku, červnový růst nových objednávek byl tažen především objednávkami ze zahraničí (+8,3%), z čehož jen objednávky z členských zemích eurozóny stoupaly o 13,2%.
Německá data tak podporují rostoucí spekulace na to, že by druhá polovina tohoto roku měla být pro všechny hlavní světové ekonomiky podstatně lepší než první, když by některé ze zemí mohly začít vykazovat kladný ekonomický růst již v současném čtvrtletí.
Evropská měna však na zveřejněné výsledky téměř nereagovala a v odpoledních hodinách dokonce mírně oslabovala, když obchodníci nervózně vyčkávají na odpolední zasedání Evropské centrální banky a její následnou tiskovou konferenci.

Zcela opačným vývojem si dnes v odpoledních hodinách prochází britská libra, která se dostala pod silný prodejní tlak poté, co Bank of England překvapila obchodníky dalším vystupňováním kvantitativního uvolňování.
Namísto očekávaného oznámení, že přestane s dalším nakupováním vládních dluhopisů, dnes totiž banka poté co ponechala sazby beze změny na 0,50% rozhodla o tom, že tento objem naopak zvýší, a to o 50 mld. liber na 175 mld. Reakce obchodníků na odpolední překvapení byla okamžitá, když se libra během několika málo minut propadla z ceny 1,6971 GBP/USD krátce až na 1,6830 GBP/USD.

Obchodníci nyní vyčkávají v Evropě na zasedání ECB, která by měla ponechat sazby beze změny na 1%.
V 14:30 pak následuje tisková konference, na které šéf ECB Trichet přečte společné prohlášení Rady guvernérů.
V 13:20 se euro k dolaru prodávalo na ceně 1,4384 EUR/USD, libra pak na 1,6846 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services