Akciové indexy: Mírný pokles na Wall Street po sérii zveřejněných makrodat

Americké akcie včera lehce oslabily, po několika růstových dnech si akciové indexy vybraly oddechový čas a zakončily obchodování  sice v červených číslech (Dow Jones -0,42%, S&P 500 -0,29%, Nasdaq -0,92%), avšak výrazně výše oproti svým intradenním minimům. Ještě před otevřením amerických trhů byla zveřejněna změna zaměstnanosti v soukromém sektoru, která klesla o 371 tis., což bylo sice více, než tržní očekávání ve výši -353 tis., oproti údaji z minulého měsíce (-463 tis.) se však jedná o výrazné zlepšení, které by mohlo být i předzvěstí pozitivního výsledku pro páteční NFP report.
Na začátku seance byl zveřejněn také výsledek ISM pro sektor služeb, který obchodníky příliš nepotěšil. Oproti očekávaným 48,1 bodům se jeho hodnota totiž snížila na 46,4 b., což navíc znamená i propad oproti předchozímu období (47). Akciové indexy na zveřejněná data zareagovaly poklesem o více než 1%.

V průběhu seance však počáteční negativní sentiment začal pomalu opadat, zejména díky výraznému nárůstu akciových titulů v rámci finančního sektoru v čele s pojišťovnou AIG.
Její akcie včera prudce posílily (60%) zejména v souvislosti se zítřejším vyhlášením jejích hospodářských výsledků.
Finanční sektor jako celek včera posílil o 2%, širší index S&P 500 se udržel nad hranicí 1000 bodů.

Dnešní ekonomický kalendář obsahuje pouze jednu výraznou položku – ve 14:30 bude zveřejněn tradiční report z trhů práce v podobě nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, jejichž počet by podle konsensu měl růst o 587 tis.
Zvýšenou volatilitu by však mohly přinést americkým trhům výsledky zasedání ECB, která bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb.
Očekává se, že sazby budou ponechány na stávající úrovni 1%, nicméně obchodníci budou jistě zvědavi na doprovodný komentář Jean-Claude Tricheta, který je naplánován také na 14:30.

Futures na hlavní americké akciové indexy se zatím pohybují na podobných hodnotách, na kterých včerejší obchodování uzavíraly (Dow Jones +0,25%, S&P 500 +0,07%, Nasdaq -0,15%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services