Rekordní přebytek zahraničního obchodu díky levnější ropě

Obchodní bilance v červnu vykázala vysoký přebytek 20,4 mld. korun (14,0 mld. červen 2008), což výrazně překonalo očekávání (trh: 14,0 mld.; eAFT: 12,5 mld). Meziročně se přebytek zvýšil o 6,5 mld. a to především díky velkému snížení schodku obchodu s ropou (pokles o 6,0 mld.). Z poloviny za tímto zlepšením stály meziročně nižší ceny ropy a současně také objemové menší dovoz.
Ostatní změny v jednotlivých položkách obchodní bilance byly mírné, když výrazný pokles vývozu vyrovnával i pokles dovozů.
Celkově exporty se snížily o 15,1%, importy o 19,3%.   Obrázek zahraničního obchodu zůstává poslední měsíce nezměněn.
Přebytek obchodní bilance meziročně stále roste. Červnový výsledek (20,4 mld.) je historicky druhý nejvyšší přebytek po letošním březnu (22,5 mld.). V prvním pololetí přebytek obchodní bilance dosáhl 79,4 mld. korun, což je o víc jak 15 mld. vyšší výsledek než vloni. Ovšem pohled do struktury ukazuje negativa i přes rekordní hodnoty přebytku.
Aktivní bilance roste jenom díky meziročně levnější ropě a hlubokému poklesu dovozů v důsledku slabé domácí investiční poptávky (dovozy strojů a aut: -18,7% r/r). Tyto vlivy pomáhají více jak kompenzovat 15procentní pokles zahraniční poptávky.
Pokles exportu aut také tlumí zavedení šrotovného v okolních státech, především v Německu.
Vývoz aut do Německa vzrostl o 25%, přitom celkové vývozy aut klesly o 7%.
To vysvětluje proč přebytek v obchodu s auty mezi ČR a Německem vzrostl na 6,8 mld. z 2,3 v loňském červnu.
Pro letošní rok očekáváme přebytek obchodní bilance kolem 77 mld. korun, tj. výrazně nad loňským výsledkem 67,5 mld. CZK.
Devizový trh přešel výsledky bez reakce a kurz se držel na úrovni 25,95 CZK/EUR.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services