Forex: Libra překonala hranici 1,70 GBP/USD

Také včera pokračovala britská měna ve svém strmém růstu, který zahájila začátkem tohoto týdne, kdy na páru s americkým dolarem prolomila důležitou resistenci, po které se dostala až na hodnoty, kterých naposledy dosahovala v průběhu loňského října.
Včerejší obchodování britská měna k dolaru uzavřela silnější o dalších 0,4% na ceně 1,6990 GBP/USD, přičemž ještě v odpoledních hodinách atakovala dokonce cenu 1,7040 GBP/USD.
Britské měně včera pomohly především ekonomická data, ale také další zprávy z domácího bankovního sektoru.
Jedna z největších bank, Lloyds, která musela po problematickém převzetí britské HBOS přijmout vládní pomoc, totiž zveřejnila hospodářské výsledky.
V těch sice byl zahrnut výrazný nárůst tvorby rezerv ke krytí ztrát ze špatných úvěrů, banka však jedním dechem dodala, že do budoucna očekává výrazné snížení objemu těchto opravných položek, což poslalo jen její akcie výše během jednoho dne o skokových 10,6%.
Britské banky, které v tomto týdnu reportovaly své hospodářské výsledky, tak jedna za druhou staví v očích obchodníků celkovou situaci finančního sektoru v Británii do lepšího světla, což libře vydatně pomáhá.
K jejímu růstu navíc přispívají také ekonomická data, což bez výjimky platilo i včera.
Středeční obchodování totiž přineslo z Británie výsledky PMI pro sektor služeb, který se dostal z červnových 51,6b. na 53,2b. a výrazně tak předčil většinový konsenzus trhu (51,9b.). Podstatně lépe si navíc vedla také průmyslová produkce, která oproti očekávanému nulovému růstu stoupala meziměsíčně o 0,5%.

Včerejší data tak navázala na dříve zveřejněné fundamenty a společně s nimi potvrzují, že by britská ekonomika mohla již v druhé polovině začít znovu růst.
Tento scénář, který začíná být v poslední době velmi reálný, navíc začíná měnit celkový pohled na budoucí vývoj měnové politiky Bank of England. Ta ještě donedávna prováděla velmi agresivní monetární expanzi, když po snížení sazeb až na 0,50% začala s kvantitativním uvolňování, kdy rozhodla o tom, že nakoupí vládní dluhopisy (Gilty) až do výše 125 mld. liber.
Bank of England má přitom předschváleno od ministerstva financí, že může navýšit celkovou částku vykupovaných dluhopisů až na 150 mld. liber.
Poslední dobré signály, přicházející z britské ekonomiky, však nasvědčují tomu, že již další navyšování nákupů není na pořadu dne a banka by tak již dnes mohla v doprovodném komentáři ke svému rozhodnutí naznačit, že nehodlá dále stupňovat svou monetární expanzi. V případě, že se tak skutečně stane, může se jednat o výrazný růstový impuls pro britskou měnu, která zejména koncem minulého roku dramaticky oslabovala právě díky rychlému uvolňování měnové politiky v Británii.

V ranních hodinách si libra zatím držela svou cenu kolem 1,70 GBP/USD a dá se očekávat, že i dopolední obchodování bude z důvodu vyčkávání obchodníků na odpolední rozhodování o sazbách spíše klidnějšího charakteru.
V 8:00 se libra k dolaru prodávala na ceně 1,6988 GBP/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services