Forex: Euro beze změny na 1,44 EUR/USD. Klíčovým dnes bude zasedání ECB

Klidné obchodování doprovázelo včerejší seanci na euro-dolaru, který v průběhu celého dne osciloval v poměrně úzkém pásmu.
Po strmém růstu ze začátku týdne, kdy se euru podařilo prolomit velmi silnou resistenci na ceně 1,4330 EUR/USD, tak evropská měna včera druhým dnem pokračovala ve stabilizaci svých zisků, a znovu potvrzovala, že růst do vyšších pater až k jejímu devítiměsíčnímu maximu není pouze chvilkovým výkyvem. K dalšímu růstu euru bránil přitom zejména opatrný sentiment na finančních trzích, kde většina hlavních akciových indexů i nadále oscilovala kolem svých otevíracích hodnot.
Ještě v průběhu dopoledního obchodování se přitom akciím mírně dařilo, když je táhly zejména finanční instituce,  jako Societe Generale, nebo AXA, které shodně reportovaly lepší než očekávané hospodářské výsledky.
Namlsat obchodníky pak dokázala také britská Lloyds, jejíž akcie si včera připsaly 10,6% poté, co banka oznámila, že by její rezervy, vytvářené za účelem krytí úvěrových ztrát, do budoucna měly velmi výrazně poklesnout.
Ani to však nakonec další růst světových akcií, který by pomohl ke zpevnění také euru, nevyvolalo, když optimistické hospodářské výsledky firem vystřídaly v odpoledních hodinách slabší data ze Spojených států.
K těm se zařadily především výsledky ISM pro sektor služeb, který nečekaně slábnul z červnových 47b. na 46,4b., což byl výsledek horší než většinový konsenzus (48,1b.) a údaj, který byl v ostrém kontrastu s pondělními čísly z výrobního sektoru.
Ani pohled na jednotlivé sub-indexy přitom nebyl nejpříjemnější, když se snižoval jak index produkce (-3,7b.), tak indexy nových objednávek (-0,5b.) a zaměstnanosti (-1,9b.).

Dnešek toho ze Spojených států příliš nepřinese a tak bude situace na euro-dolaru především v režii sentimentu na finančních trzích a očekávání odpoledního zasedání Evropské centrální banky.
Ta téměř jistě ponechá sazby beze změny na 1% a tak to co bude zajímavé je zejména tisková konference Jean-Claude Tricheta,která začíná ve 14:30.
Od samotného společného prohlášení Rady guvernérů čekáme tentokrát rétoriku, která bude nasvědčovat pokračování statu quo a proto budou stát za pozornost především jakákoliv Trichetova slova na adresu obřího červnového tendru, kterým ECB bankám eurosystému poskytla likviditu v objemu 442 mld. euro.
Tyto peníze totiž zdá se zatím nedokázaly splnit svůj účel, když z nich po více než měsíci polovina nadále sedí zpět na depozitní faciltě Evropské centrální banky a další podstatná část pak putuje do ekonomiky nikoliv skrze domácnosti a firmy, ale především prostřednictvím rekordně vysokého úvěrování vládního sektoru.  Jedním z řešení problémů přílišného využívání depozitní facility ze strany bank eurosystému, by mohlo být například snížení depozitní úrokové sazby z 0,25% na nulu.
V případě, že by pak šéf ECB jakkoliv naznačil, že uvnitř Rady guvernérů probíhá diskuse nad tímto tématem, evropská měna, a s ní i akciové indexy, by mohly na tento signál reagovat pozitivně.

Dnes ráno euro na páru s dolarem pokračovalo v bočním trendu kolem ceny  1,44 EUR/USD a alespoň do tiskové konference ECB by měla být volatilita na euro-dolaru spíše utlumená.
V 8:00 se euro k dolaru prodávalo na ceně 1,4404 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services