Forex: Euro-dolar zatím pod hranicí 1,43 EUR/USD. Nadcházející týden má potenciál prolomit ustálený trend

Také minulý týden poskytl prostor k mírnějšímu optimismu, když se obchodníci dočkali série několika nových dat, která pomohla podepřít již více než tři týdny trvající růstové období na světových akciových trzích.
Po klidném květnu a červnu, kdy akciové indexy více méně držely své dříve získané pozice, tak přinesl červenec další zisky, když si jen americký S&P500 připsal k dobru dalších 7,4%.
Prvotním impulsem k růstu byly poměrně dobré hospodářské výsledky některých firem, ke kterým se následně přidala data z Asie, Evropy i z USA, shodně upozorňující na to, že by světová ekonomika v druhé polovině tohoto roku již mohla mít to nejhorší za sebou.
Ani minulý týden pak nebyl výjimkou.
Mezi nejvíce sledované data se zařadil první odhad růstu amerického HDP za 2Q, který i přes negativní revizi předchozích výsledků příjemně překvapil. Americký HDP totiž v druhém čtvrtletí zaznamenal kontrakci pouze o 1% (anualizovaně), což byl lepší výsledek než s jakým počítala většina analytiků (-1,4%). Také data z dřívějších dnů přitom nevypadala nijak negativně, to když velmi silným růstem o 1% překvapily jádrové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, poprvé po dlouhých třech letech se dočkaly růstu ceny domů a výrazného navýšení se dočkaly také prodeje nových domů.
Právě stabilizace na trhu s bydlením, kterou potvrzují téměř každá nově příchozí data, je přitom jedním z nejdůležitějších faktorů, který pomáhá přiživovat optimistický sentiment na finančních trzích.

Ten však zatím není příliš platný evropské měně, která z něj v minulém týdnu nedokázala téměř nijak těžit.
Zatímco ještě v polovině července rostoucí akcie euru pomáhaly dostat se až ke hranici ceny 1,43 EUR/USD, týden minulý znovu potvrdil, že jakékoliv trvalejší prolomení této silné resistence zatím zůstává nad síly eurových býků.
Evropská měna tak minulý týden uzavřela na ceně 1,4271 EUR/USD, což je téměř beze změny oproti ceně, se kterou do tohoto týdne vstupovala.
Konsolidace na euro-dolaru tak pokračuje i nadále, může-li na ní ale některý týden v blízké budoucnosti něco změnit, je to právě tento.

Nadcházející dny totiž přinesou záplavu nových dat především ze Spojených států, přičemž to nejdůležitější přijde až teprve v pátek, kdy budou zveřejněny výsledky z amerického trhu  práce (NFP). Ty mají potenciál stát se tentokrát nevětším market moverem, když by se měl meziměsíční úbytek nezaměstnaných výrazně ztenčit, a to z červnových 467 tis. na 333 tis.
Přestože má míra nezaměstnanosti růst o další dvě desetiny na 8,8%, už jen potvrzení těchto výsledků bude dalším optimistickým signálem pro další vývoj světové ekonomiky a v případě, že se těmto číslům podaří vyvolat další nákupní vlnu na akciových trzích, důležitá resistence na euro-dolaru (1,4330 EUR/USD) může být ohrožena.
Tu by mohly v případě přetrvávající dobré nálady v průběhu týdne testovat ale i dříve zveřejněná data, ať už to budou indexy ISM ze Spojených států, nebo americké tempo růstu spotřebitelských příjmů a výdajů.
Eurová strana kotace může být tento týden nejcitlivější na čtvrteční zasedání ECB, my však od tohoto zasedání a následné tiskové konference čekáme pouze potvrzení již dříve avizovaného odhodlání banky vyčkávat a pozorovat a proto s žádným zásadnějším dopadem na kurz společné měny nepočítáme. 

Ta se v ranních hodinách na páru s dolarem zatím dokázala držet nad hranicí 1,42 EUR/USD, když se v 8:30 prodávala na ceně 1,4244 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services