Forex: Euro znovu silnější. Dnes v hledáčku obchodníků americké výsledky HDP

Zprávy z finančních trhů, 31. 7. 2009 08:00

Velmi klidná seance doprovázela včerejší obchodování na devizovém trhu.
Situace na euro-dolaru se tak včera změnila jen mírně, když evropská měna dokázala zastavit svůj dva dny trvající výprodej a uzavřela včerejší seanci silnější o pouhých 0,3% na ceně 1,4070 EUR/USD.
Důvodů k větší volatilitě včerejší obchodování skutečně moc nenabídlo.
Tím nejzajímavějším z Evropy byly pouze výsledky z německého pracovního trhu, které dokázaly příjemně překvapit, když se míra nezaměstnanosti neměnila a zůstala na 8,3%, zatímco počty nezaměstnaných v červenci dokonce klesaly o 6 tis. osob.
Velká část této překvapivé změny však šla na vrub změnám ve statistikách a tak dopad těchto čísel na kurz společné měny byl jen zanedbatelný. Žádné silnější market movery přitom nenabídly ani Spojené státy, odkud ve 14:30 přišly pouze výsledky počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Těch bylo v minulém týdnu anualizovaně 584 tis., což byl výsledek o 11 tis. horší, než většinový konsenzus trhu.
Evropská měna tentokrát dokázala odolávat tlakům na oslabování především díky opětovnému návratu chuti investovat do rizikovějších aktiv, což se projevilo i na růstu indexů v Evropě a ve Spojených státech, kde americký S&P500 dokázal uzavřít včerejší seanci na hodnotě 986b. (+1,19%). Dobrý základ k růstu světových akcií přitom položila již v ranních hodinách Čínská lidová banka.
Ta totiž ústy svého viceguvernéra rozptýlila obavy z toho, že by mohla přibrzdit masivní úvěrovou expanzi, která v posledních měsících nabrala na síle.
Právě obavy z možného zásahu centrální banky přitom ve středu brzy ráno poslaly čínské akcie níže o více než 5%.

Dnešní seance nabídne z eurozóny výsledky CPI, které by však měly mít tentokrát na kurz eura jen mírnější dopad vzhledem k tomu, že se ani od slabších výsledků (hlubší než očekávaná kontrakce) nedá čekat, že by měly nějak zásadně změnit stanovisko ECB, která již v minulém měsíci zaujala jasnou vyčkávací pozici. Klíčovým fundamentem tak dnes zřejmě budou čísla ze Spojených států, kde Úřad pro ekonomické analýzy zveřejní ve 14:30 první odhady růstu HDP za 2Q.
Od toho trh čeká čtvrtou kontrakci v řadě, tentokrát však „pouze“ o 1,3% (anualizovaně), což je výrazná změna v porovnání s prvním čtvrtletím tohoto roku, kdy se HDP propadal o 5,5%.
V prvním čtvrtletí měly největší podíl na tomto špatném výsledku položky jako hrubé soukromé domácí investice (-48,9%) a zásoby, které budou hlavním negativním faktorem také v druhém čtvrtletí, i když míra jejich propadu by měla být podstatně mírnější.
Jen slabou kontrakcí (-0,5%) by si pak měla projít také osobní spotřeba, zatímco by pozitivní přírůstek měl opět nabídnout výsledek čistého exportu.
Přestože druhé čtvrtletí přinese podstatně lepší výsledky, rizika podle nás existují spíše na straně horšího výsledku, a to zejména kvůli pokračující redukci investic a čerpání zásob.
V přídě že dnešní čísla dokážou překvapit negativně (-1,5% a hůře), mohla by z této situace, díky opětovnému návratu averze k rizikovějším aktivům, profitovat právě americký dolar.

Ten se dnes v ranních hodinách dostala pod tlak a v 8:00 se prodával zpět na ceně 1,4129 EUR/USD.
Americká měna se na páru s eurem dlouhodobě pohybuje v poměrně širokém konsolidačním pásmu ze shora omezeném resistencí 1,4330 EUR/USD, na čemž by se podle našeho názoru nemuselo nic měnit ani v průběhu dnešního obchodování a případně i dalších nejbližších dnů.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services