Forex: Páteční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 31. 7. 2009 08:00

Včerejší obchodování přineslo již brzy ráno zajímavé výsledky z Británie, která nabídla červencový index ceny domů (Nationwide), které meziměsíčně dokázaly opět stoupat, a to o silných 1,3%, což byl výsledek vysoko nad většinovým konsenzem (+0,3%). Lepších výsledků se pak dočkalo také Německo, kde míra nezaměstnanosti překvapivě zůstala beze změny na 8,3%, zatímco počty nezaměstnaných klesaly o 6 tis. osob.
Příjemné překvapení poté před polednem zveřejnil ještě i eurostat, podle kterého červencová spotřebitelská důvěra v eurozóně rostla z -25b. na -23b. (oček.: -24b.). Spojené státy včera přinesly pouze výsledky počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které zklamaly, když se z 559 tis. vyšplhaly na 584 tis., avšak ani to nedokázalo zmařit poměrně optimistickou náladu na finančních trzích, která na FX začala opět pomáhat rizikovějším měnám. Dolar se tak v prostředí rostoucích akciových trhů (DJIA +0,92%) dostal znovu pod mírný prodejní tlak a podobně na tom byl včera také japonský jen, který se stal nejslabší z nejvíce obchodovaných měn.
Cena ropy včera kompletně zlikvidovala své středeční ztráty, které následovaly po zveřejnění výsledků amerických zásob, a tak se barel ropy dostal zpět nad hranici 70 USD.
Nárůstu ceny se pak dočkalo také zlato, které po včerejšku podražilo zpět nad hranici 935 USD/tr. unc.

Páteční dopoledne přinese mezi prvními výsledky z eurozóny v 11 hod. zveřejněný index spotřebitelských cen, který by měl podle předběžných odhadů v červenci meziročně zaznamenat prohloubení kontrakce z -0,1% na -0,4%.
Ve stejný čas pak eurostat nabídne také výsledky nezaměstnanosti, která by měla podle většinových odhadů růst z květnových 9,5% o dvě desetiny na 9,7%.
To nejdůležitější je dnes ale opět ke zveřejnění nachystáno až z druhé strany Atlantiku.
Již ve 14:30 se totiž obchodníci dočkají nejsilnějšího market moveru tohoto týdne, v podobě předběžných odhadů růstu HDP americké ekonomiky, která by si v 2Q měla projít další kontrakcí, tentokrát však pouze o 1,3%, což by bylo výrazné zlepšení v porovnání s předchozími dvěma čtvrtletími. Výsledky HDP, i když jen za měsíc květen, pak nabídne ještě Kanada (oček.: -0,4%, předch.: -0,1%) a pro dnešek poslední data pak přijdou na řadu v 15:45, kdy bude zveřejněn chicagský PMI, od něhož trh čeká růst z červnových 39,9b. na 42,1b.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services