Forex: Středeční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 29. 7. 2009 08:00

Včerejší seance nabídla z Evropy v dopoledních hodinách výsledky italské spotřebitelské důvěry, která si sáhla na svá maxima z listopadu 2007, když překvapila růstem z červnových 105,4b. na 107,5b.
Jako další již pak na řadu v Evropě přišly pouze výsledky z Británie, v podobě indexu realizovaných prodejů (CBI), který sice v červenci dokázal zaznamenat zlepšení z -17b. na -15b. přesto skončil za většinovým očekáváním trhu, když obchodníci doufali v jeho růst až k -12b.
Včerejší seance se v dopoledních hodinách nesla ale ještě v poměrně optimistickém duchu, na čemž nic nezměnily ani hospodářské výsledky německé bankovní jedničky Deutsche Bank, která i přes vyšší čistý zisk vykázala překvapivě silný nárůst opravných položek na krytí úvěrových ztrát.
Situace na trhnu se však změnila v průběhu odpolední seance, kdy se do té doby rostoucí akciové indexy dostaly do červených čísel a s nimi se na FX po delší době opět začalo dařit také měnám jako je americký dolar a japonský jen.
Ze Spojených států přitom přišly poměrně optimistické výsledky z trhu s bydlením, kde po třech letech znovu začala stoupat cena domů, avšak podstatně horší dojem v zápětí zanechaly výsledky spotřebitelské důvěry, která se v červenci propadala druhým měsícem v řadě a tentokrát až na 46,6b. (oček.: 49,1b.). Situaci navíc nepomohly ani ve večerních hodinách zveřejněné výsledky aukce amerických dvouletých T-Notes (42 mld. dolarů), když tentokrát poptávka (a především ta ze zahraničí) výrazně pokulhávala za podobnou aukcí z minulého měsíce.
Přestože v průběhu večerní seance dokázaly indexy v USA značnou část dřívějších ztrát umazat, opětovný návrat mírné averze k riziku se vedle devizového trhu podepsal také na trhu s komoditami, kde se cena ropy (brent) znovu dostala pod hranici 70 USD/barel. Cena zlata pak po včerejšku výrazně klesla, a to až na 937 USD/tr.unc.

Středeční obchodování přinese z Evropy mezi prvními výsledky italské podnikatelské důvěry, která by v červenci měla růst ze 69,3b. na 70b., po kterých pak přijdou ještě z Francie výsledky PPI, od kterého se v červnu čeká meziměsíční kontrakce o 0,1% (předch.: -0,3%). Dalšími na řadě jsou pak ještě v 10:30 v Británii zveřejněná peněžní zásoby (M4), společně s červnovými počty nově schválených hypotečních úvěrů a v Evropě posledními pak budou až v průběhu odpolední seance zveřejněné výsledky německého CPI, který by měl podle předběžných odhadů v červenci meziměsíčně vykázat růst o 0,2% (předch.: +0,4%). To hlavní však také dnes začne přicházet ze Spojených států, které nejsilnější market mover tohoto dne zveřejní ve 14:30, v podobě červnové dynamiky tempa růstu objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, jejichž objem by měl po květnovém přírůstku o 1,8% tentokrát klesat, a to o 0,6%.
Ve stejný čas pak o hlavních faktorech ovlivňujících hospodářský vývoj v USA promluví šéf NY Fedu William Dudley a tím posledním čeho se dnes dočkáme bude ve večerních hodinách zveřejněná béžová kniha americké centrální banky.
Ta nabídne podrobnější náhled do situace v jednotlivých okrscích Federálního rezervního systému, což by mělo pomoci obchodníkům lépe identifikovat výstup blížícího se zasedání Fedu.
Zajímavé fundamenty pak ale přijdou také v noci ze středy na čtvrtek.
O sazbách totiž bude rozhodovat novozélandská centrální banka, která by je tentokrát měla podržet beze změny na 2,50%.
Za pozornost pak budou rozhodně stát také ještě výsledky průmyslové produkce Japonska, která by měla v červnu meziměsíčně růst o 2,5%.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services