Forex: Ceny domů v USA začaly pozvolna růst. Dolar a japonský jen korigují dřívější ztráty

Zprávy z finančních trhů, 28. 7. 2009 15:00

Nová ekonomická data dnes v odpoledních hodinách přišla ze Spojených států, kde byly ke zveřejnění nachystány pravidelné výsledky Case-Shillerova indexu.
Ten měří změnu průměrné ceny domů ve dvaceti největších amerických metropolích a ta podle posledních výsledků v květnu zaznamenala poprvé po více než dva roky trvajícím útlumu meziměsíční nárůst.
Průměrná cena ve dvaceti největších amerických městech tak rostla o 0,5%, což je podstatně lepší výsledek než v dubnu, kdy se propadala o 0,6% a ještě daleko lepší výsledek než v únoru a březnu, kdy meziměsíční kontrakce přesahovala dvě procenta.
Cena domů tentokrát rostla ve třinácti z dvaceti metropolí, což je o pět více než v dubnu, přičemž největšího nárůstu se dočkala ve městech jako je Cleveland (+4,1%), Dallas (+1,9%), nebo San Francisco (+1,4%). Největším útlumem si naopak cena domů i nadále procházela v Las Vegas, kde se v květnu propadla o 2,6%.
Výrazného zlepšení se díky překvapivým výsledkům dočkal také meziměsíční ukazatel. Ten sice nadále vykazuje vysokou kontrakci, ta je však o procento nižší než v dubnu, když dosahovala 17,1%.
Stabilizace cen domů v USA, která je mnohými obchodníky považována za klíčový faktor zabezpečující stabilizaci celé ekonomiky, je výsledkem masivní monetární expanze americké centrální banky, která ve snaze snížit dlouhodobé úrokové sazby a konkrétně pak sazby z hypoték, začala v tomto roce s vykupováním cenných papírů krytých hypotečními úvěry (MBS). Protože Case-Shillerův index patří mezi zpožděné ukazatele a protože se situace na trhu s bydlením stabilizovala také v červnu a v červenci, další zlepšování tohoto ukazatele by mělo následovat.

Přestože dnešní výsledky dokázaly příjemně překvapit, reakce obchodníků na zveřejněná data byla poměrně vlažná, když ti již nemají příliš volného prostoru k tomu, aby dotlačili světové akcie a cenu rizikovějších aktiv výše poté, co se tato aktiva dočkala výrazného růstu v minulých dvou týdnech.
Akciové indexy tak v odpoledních hodinách zůstávají mírně v červených číslech (DAX -0,61%), což se podepisuje také na vývoji na devizovém trhu, kde dolar získal pevnější půdu pod nohama a zpevňuje jak na páru s eurem, tak k britské libře.
Ještě více pak ze současné situace profituje japonský jen, který vedle obou evropských měn roste také k dolaru, ke kterému v 15:40 zpevnil až k ceně 94,67 USD/JPY.

Obchodníci nyní vyčkávají na další sadu amerických fundamentů, která přijde na řadu v 16:00, kdy Spojené státy zveřejní výsledky Richmondského Fed indexu a především pak červencové spotřebitelské důvěry.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services