Forex: Úterní dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 28. 7. 2009 08:00

Včerejší obchodování přineslo již v ranních hodinách z Německa výsledky indexu spotřebitelské důvěry (GfK), který překvapil růstem z 3b. na 3,5b. a krátce poté pak ECB nabídla výsledky tempa růstu peněžní zásoby a nově poskytnutých úvěrů.
Podle těch úvěrová expanze v eurozóně i nadále zpomaluje, ani to však nakonec včera nedokázalo zabránit společné měně, aby si udržela naprostou většinu svých pozic z minulých dvou týdnů, které pak navečer dokonce nepatrně navýšila.
K tomu euru pomohla i relativně klidná obchodní seance, která po záplavě korporátních dat z minulých dnů předznamenala možnost podstatně klidnějšího týdne.
Na data chudá pak byla také americká obchodní seance, která přinesla jen jediný zajímavější fundament, v podobě počtu prodaných domů, kterých v červnu ve Spojených státech bylo tentokrát 384 tis. (oček.: 353 tis.). Také tato čísla nakonec přispěla k tomu, že celkový sentiment na akciových trzích zůstává i po včerejšku mírně pozitivní a většina hlavních světových indexů dokázala uzavřít znovu v zelených číslech.
To na devizovém trhu vedle eura pomáhalo také rizikovějším měnám, jako je kanadský a australský dolar, nebo ve střední Evropě české koruně a polskému zlotému, které shodně dokázaly zpevňovat jak na páru s dolarem, tak k euru.
Cena ropy včera zaznamenala další úspěšný den, když barel severomořského brentu podražil na 70,90 USD, dražší je pak po včerejšku také cena zlata, která uzavřela na 954 USD/tr.unc.

Dopolední obchodování bude na ekonomická data z eurozóny chudé a tak jediná zajímavější čísla nabídne v 9:30 pouze Itálie, která zveřejní červencový index spotřebitelské důvěry (oček.: 105,8b., předch.: 105,4b.). Dalšími na řadě v Evropě jsou pak již pouze v pravé poledne zveřejněné výsledky z Velké Británie, v podobě červencového indexu realizovaných prodejů v maloobchodě (CBI), od kterého trh tentokrát čeká mírný růst z červnových -17b. na -12b.
Vše podstatné dnes ale přinese až odpolední obchodování a výsledky ze Spojených států.
První nabídnou USA již v 15:00, kdy přijde na řadu květnový Case-Shillerův index měřící změnu ceny domů ve dvaceti amerických metropolích (y/y)(oček.: -17,8%, předch.: -18,1%). Ten pak hodinu na to vystřídá ještě richmondský Fed index (oček.: 8b., předch.: 6b.) a společně s ním také velmi očekávané výsledky spotřebitelské důvěry, která by v červenci měla podle odhadů trhu mírně klesat z červnových 49,3b. na 48,9b.
Ve večerních hodinách se pak dočkáme také projevu jednoho z členů FOMC, když o situaci v americké ekonomice promluví Janet Yellen.
Z korporátní sféry dnes budou reportovat mezi nejzajímavějšími například společnost BP, obchodníky na trhu s dluhopisy pak bude velmi zajímat aukce dvouletých amerických T-Notes v objemu 42 mld. dolarů.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services