Akciové indexy: Rally na Wall Street nebere konce, indexy za poslední týden posílily o více než 4%, výsledková sezóna finišuje

Zprávy z finančních trhů, 27. 7. 2009 10:00

Americké akcie v pátek vesměs opět posilovaly, hlavní akciové indexy nakonec seanci zakončily prakticky na neutrálních hodnotách (Dow Jones +0,26%, S&P 500 +0,22%, Nasdaq -0,36%). Začátek obchodování se nesl spíše v negativním duchu v důsledku nepříliš povzbudivých výsledků společnosti Microsoft, která zaznamenala za uplynulý kvartál pokles tržeb o více než 17%.  Vyhlášená data týkající se hodnoty spotřebitelské důvěry příliš významný vliv neměla, oproti červnovým 70,8 bodům sice v červenci došlo k jejímu poklesu na 66 b., což ale bylo v podstatě v souladu s očekáváními analytiků, kteří předikovali snížení na 65 b.

Ve večerních hodinách začal opět působit pozitivní sentiment z posledních dní a indexy tak odmazaly předchozí ztráty a zakončily obchodování vesměs v zelených číslech.
Za minulý týden jsme byli na akciových trzích svědky další vlny nákupní horečky – širší index S&P 500 posílil o 4,1%, za předchozí 2 týdny pak dokonce o výrazných 11% a prolomil tak rezistenci na hladině 960 bodů.
Index Dow Jones pak překonal hranici 9000 bodů.

Probíhající výsledková sezóna má tedy na dění na akciových trzích téměř blahodárný vliv.
Připomeňme, že jen za poslední týden vyhlašovalo své výsledky 142 firem zahrnutých do indexu S&P 500.
Drtivá většina společností (111) pak trhy překvapila lepšími než očekávanými čísly, 10 firem bylo prakticky v souladu s predikcemi a pouhých 21 firem za očekáváními zaostalo.
Na druhou stranu je ovšem vhodné připomenout, že většina firem překonala očekávání jen za cenu snižování nákladů a co se tržeb týká, u 72 společností byly nižší, než trh očekával a 102 firem ohlásilo jejich pokles v meziročním srovnání.

Výsledková sezóna se již pomalu chýlí ke svému konci, ale i dnes se dočkáme zveřejnění výsledků významných amerických společností, namátkou např.
Honeywell či Amgen.
Do popředí se v následujících týdnech dostanou opět důležitá makrodata.
Již dnes bude vyhlášen report týkající se počtu prodaných nových domů za červen, přičemž se očekává růst ve výši 354 tis. oproti předchozím 342 tis.
Tento týden se dočkáme vyhlášení ještě celé dalších důležitých makrodat v čele s pátečním zveřejněním odhadu HDP za druhý kvartál.

Futures na hlavní akciové indexy se zatím pohybují v zelených číslech (Dow Jones + 0,25%, S&P 500 +0,18%, Nasdaq +0,19%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services