Forex: Nový týden na trhu

Zprávy z finančních trhů, 27. 7. 2009 08:00

Pondělní obchodování zahájí v brzkých ranních hodinách zveřejněné výsledky spotřebitelské důvěry (GfK) z Německa, která by měla v srpnu zůstat beze změny na 2,9b.
Dalšími na řadě jsou pak z eurozóny zveřejněné výsledky tempa růstu peněžní zásoby (M3), které nabídne ECB a poté již obchodníci budou vyčkávat na fundamenty, které začnou přicházet ze Spojených států.
V pondělí se mezi nejsilnější zařadí přitom pouze červnové počty prodaných nových domů (oček.: 354 tis., předch.: 342 tis.).

Úterní seance bude na data z Evropy poměrně chudá a tak jediná zajímavější přinese pouze v pravé poledne Británie, v podobě výsledků britského indexu realizovaných prodejů v maloobchodě (CBI), který by měl podle většinových očekávání v červnu růst z -17b. na -12b.
O poznání zajímavější čísla pak přijdou ale ze Spojených států, to když bude zveřejněn květnový Case-Shillerův index měřící meziroční změnu cen domů ve dvaceti amerických metropolích (oček.: -17,8%, předch.: -18,1%), červnová spotřebitelská důvěra (oček.: 48,9b., předch.: 49,3b.) nebo richmondský Fed index výrobní aktivity (oček.: 8b., předch.: 6b.). Tato čísla pak v noci z úterý na středu doplní ještě v Japonsku zveřejněné výsledky maloobchodních prodejů, které by měly meziročně v červnu zaznamenat kontrakci o 2,5% (předch.: -2,3%).

Středeční dopoledne přinese výsledky CPI z Německa (y/y)(oček.: -0,3%, předch.: +0,1%), avšak zájem obchodníků bude směřován především na výsledky z USA.
Ty nabídnou velmi očekávané červnové tempo růstu nových objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, jejichž objem by se měl tentokrát o 0,6% propadat (předch.: +1,8%). Odpoledne pak za NY Fed promluví jeho šéf William Dudley a dále již budou obchodníci zvědavi na večerní seanci, která přinese béžovou knihu amerického Fedu.
V noci ze středy na čtvrtek se pak ještě dočkáme rozhodování o úrokových sazbách na Novém Zélandu, kde by měla RBNZ ponechat základní sazbu na 2,50%.

Čtvrteční dopoledne přinese z Británie silný market mover v podobě červnového indexu cen domů (oček.: +0,3%, předch.: +0,9%) a pozadu nezůstane ani eurozóna, která zveřejní čísla z Německého pracovního trhu, kde by měla míra nezaměstnanosti růst o desetinu na 8,4% při očekávaném nárůstu počtu nezaměstnaných o 43 tis. osob.
Tradiční výsledky počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti pak zveřejní také Spojené státy (oček.: 578 tis., předch.: 554 tis.), což bude pro tento den ale z USA vše podstatné.
Další silnější data pak nabídne až Japonsko, které v noci ze čtvrtka na pátek zveřejní meziroční tempo růstu výdajů domácností (oček.: +0,3%, předch.: +0,3%), jádrový tokijský CPI (oček.: -1,7%, předch.: -1,3%) a míru nezaměstnanosti, která by měla vystoupat o desetinu na 5,3%.

Poslední den týdne pak nabídne z eurozóny očekávané předběžné odhady červencového CPI (y/y)(oček.: -0,4%, předch.: -0,1%) a společně s nimi i míru nezaměstnanosti v eurozóně, která by měla růst o dvě desetiny na 9,7%.
Odpoledne pak Kanada zveřejní ještě meziměsíční změnu HDP za měsíc květen (oček.: -0,4%, předch.: -0,1%) a to nejlepší na konec si pak pro obchodníky připraví Spojené státy, kde přijdou na řadu první odhady HDP za 2Q.
Ten by měl být podle většinového konsenzu opět negativní, avšak podstatně méně než v případě prvního čtvrtletí, když se čeká anglizovaný propad o 1,3% (předch.: -5,5%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services