Fio informuje: Unipetrol a TO2 v centru pozornosti

Zprávy z finančních trhů, 23. 7. 2009 18:00
Zatímco zahraniční trhy odpoledne navyšovaly svoje zisky po proražení důležitých rezistenčních úrovní amerických indexů, pražská burza se tímto vývojem nenechala příliš „zvyklat“.
Index PX přidal pouze 0,23% na 957 bodů ve srovnání s růsty na okolních trzích přesahujícími 2%.
Investoři jako by neměli zájem o české blue chips na stávajících úrovních, výjimkou byly akcie Unipetrolu a NWR, které se zdají opticky levné a kde převažoval nákupní zájem. Na Unipetrolu během dopoledne přestal úřadovat prodejce z minulých týdnů a cena se velmi rychle zvedla až nad 117 Kč ( 4,5%). Kupci se rekrutovali jak z řad domácích tak zahraničních investorů, kteří Uni kupovali i pro jeho slabou výkonnost ve srovnání s vývojem sektoru a indexů v minulých týdnech.
Objem byl znovu nadprůměrný a dosáhl 290 mil. Kč.
Ještě o něco více „proteklo“ na Telefonice 02-329 mil. Kč- která po sníženém doporučení nejprve poklesla na 450 Kč, ale lepšící sentiment ve druhé části dne pomohl navrátit obchody k 460 Kč ( 0,22%). Zmíněné dva tituly netradičně překonaly svými objemy obchodování s akciemi ČEZu, který zaregistroval necelých 200 mil. Kč.
A stejně nevýrazný byl pohyb ČEZu.
Bankovní tituly byly spíše nabízeny.
Komerční banka při minimech na 2700 Kč nakonec zavírala na 2750 Kč (-0,1%). Erste se příliš nevzdálila od 530 Kč.
NWR se podařilo překonat 95 Kč ( 2,7%). Pražská burza již několikrát v minulosti dokázala správně předvídat vývoj na zahraničních trzích v dalších dnech, znamená snad dnešní pohyb to, že tzv. „break“ na SP500 je falešný signál? Nebo se ke světu připojíme již zítra slušným posílením?

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, makléř
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services