Akciové indexy: Wall Street hlásí další růstový den, dnes na programu zveřejnění výsledků dalších bankovních titulů

Zprávy z finančních trhů, 22. 7. 2009 10:00

Americ ké akcie včera opět posílily, hlavní akciové indexy zakončily v zelených číslech již sedmou seanci v řadě (Dow Jones +0,77%, S&P 500 +0,36%, Nasdaq +0,38%).  Růst lze přičítat zejména vyhlášení pozitivních výsledků předních amerických firem. Ještě před otevřením potěšila obchodníky společnost Caterpillar, která za druhý kvartál oznámila zisk na akcii v hodnotě 0,72 USD, čímž výrazně překonala očekávání analytiků (0,22 USD/akcii). Velmi dobré výsledky včera přinesly i společnosti Coca Cola, Schering-Plough či BlackRock.

Zámořské trhy tak zahájily obchodní den v pozitivní náladě, avšak v průběhu včerejšího obchodování došlo přeci jen k menšímu vybírání zisků.
Obchodníci se soustředili především na slyšení šéfa FEDu Bernankeho před americkým Kongresem. Bernanke uvedl, že ekonomika již vykazuje známky stabilizace, nicméně zatím nevidí důvod pro změnu monetární politiky.
Největší hrozbou pro ekonomiku zůstávají nízké spotřebitelské výdaje amerických domácností (pozn.: spotřeba představuje dvě třetiny amerického HDP), které brzdí zejména vysoká nezaměstnanost.

Bernanke dále nepřímo hovořil o možné únikové strategii v souvislosti s hrozícím rizikem rostoucí inflace v důsledku obrovské monetární expanze, kterou FED zejména v loňském roce provedl. Šéf FEDu chce mít před uskutečněním konkrétních kroků pro boj s inflačními tlaky jasné důkazy o tom, že se nejedná pouze o dočasné oživení ekonomiky.
Problém s růstem inflace však Bernanke považuje spíše za hudbu vzdálené budoucnosti a FED se tak bude soustředit primárně na podporu růstu ekonomiky.
Je tak vysoce pravděpodobné, že základní úroková sazba zůstane po zbytek roku nezměněna na úrovni blízko nule.

Akciové indexy v závěru dne přeci jen posílily, když velmi dobré výsledky ohlásila společnost Apple (nárůst zisku o 15%), vyšší ziskovostí překvapila i společnost Yahoo!

I dnešní den bude velmi bohatý na vyhlášení hospodářských výsledků – pozornost bude věnována zejména bankovním titulům jako Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of New York Mellon či U.S.
Bancorp.
Nesmíme zapomenout ani na společnosti Boeing, Pfeizer, Pepsi či eBay.

Naopak žádná významnější makrodata nás dnes nečekají, v 16:00 bude zveřejněn index cen domů, analytici očekávají pokles o 0,2%.
Obchodníci budou věnovat pozornost dalšímu slyšení Bena Bernankeho na půdě amerického Kongresu, které je na programu taktéž od 16:00 SEČ.

Futures na hlavní akciové indexy se zatím pohybují v červených číslech (Dow Jones -0,59%, S&P 500 -0,63%, Nasdaq -0,35%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services