Akciové indexy: Další posílení na Wall Street po zprávě CIT group, výsledková sezóna dnes v plném proudu

Zprávy z finančních trhů, 21. 7. 2009 10:00

Americké akcie včera opět posilovaly, hlavní americké indexy si připsaly nárůst o více než jedno procento (Dow Jones +1,19%, S&P 500 +1,13%, Nasdaq +1,21%). K další cestě vzhůru pomohlo trhům zejména prohlášení problémy zmítané banky CIT group, která oznámila, že uzavřela smlouvu s věřiteli ohledně financování ve výši 3 mld. USD na následující 2 roky.
Akcie společnosti tak včera vystřelily o 90%.  K dalšímu růstu pomohla indexům i revidovaná zpráva ze strany Goldman Sachs, která očekává posílení širšího indexu S&P 500 do konce tohoto roku okolo 15%.

Včerejší den nebyl na makrodata příliš bohatý, došlo pouze k vyhlášení indexu předstihových ukazatelů, který za červen posílil o 0,7% (oproti očekávání ve výši 0,5%). Dnešní den žádné významnější makroekonomické zprávy nenabídne.
Za zmínku však jistě stojí slyšení šéfa FEDu Bernankeho na půdě amerického Kongresu.
Bernanke by mohl hovořit také o únikové strategii v souvislosti s obrovskou monetární expanzí – jen za poslední rok FED napumpoval do ekonomiky více než bilion dolarů.
Spekuluje se o tom, že by centrální banka mohla přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb.

Dnes se opět dočkáme vyhlášení celé řady hospodářských výsledků od předních amerických firem – namátkou např.
Coca Cola, Caterpillar, Yahoo!, Apple, Starbucks, Du Pont, AMD a mnoho dalších.
Seznam firem, které v následujících dnech budou vyhlašovat své HV, lze nalézt také zde: http://www.xtb.cz/strona.php?analyza=34887.

Pokud zveřejněné hospodářské výsledky výrazně předčí očekávání, lze očekávat další posílení amerických trhů.
Měli bychom mít ale na paměti, že po šesti růstových dnech v řadě je trh spíše překoupený a jakákoliv negativní zpráva by tak mohla vézt ke korekci.

Futures na hlavní akciové indexy se zatím pohybují v mírně červených číslech (Dow Jones -0,15%, S&P 500 -0,13%, Nasdaq -0,11%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services