Ranní přehled: 21/07/09; ČEZ, reality

Zprávy z finančních trhů, 21. 7. 2009 07:00
Index PX: 963 bodů (+2,0% d/d), objem: 1 229 mil. Kč Komentář trhu Pražská burza podle, stejně jako ostatní světové trhy, opět skončila v pozitivním teritoriu, index PX přidal 1,95 %.
Nejvýrazněji se na tomto růstu podílely akcie NWR, které přidaly 4,43 %, když reagovaly na obnovený růst cen komodit včetně ropy.
Po páteční korekci dnes znovu posilovaly akcie Erste Bank +2,73 %, podobně jako akcie většiny evropských finančních institucí.
Naopak akcie Komerční banky stagnovaly při nízkém objemu kolem páteční závěrečné ceny 2 850 korun.
Zájem mezi zahraničními investory pokračoval u akcií Telefóniky O2, které překonaly hranici 460 korun růstem o 1,31 %.
Celkový objem byl opět podprůměrný, dosáhl 1,2 mld. korun. ČEZ: Neutrální (Analytik: Petr Novák) Dle zprávy deníku HN schválila včera vláda dokument nazvaný Politika územního rozvoje.
Tento dokument stanovuje území, která budou v budoucnu v územním řízení blokována pro strategické stavby v dopravě a v energetice.
Součástí dokumentu je i plán na rozšíření jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech, dokument blokuje místo i pro výstavbu zcela nového jaderného zdroje v Blahutovicích na severu Moravy.
Zprávu hodnotíme z hlediska ČEZu neutrálně, dokument pouze blokuje výše uvedené pozemky pro možnost výstavby zdrojů.
O výstavbě nových jaderných bloků bude muset rozhodnout vláda složená z politických zástupců a ne současná úřednická vláda.
Dle další zprávy deníku HN se proti poslaneckému návrhu o rozdělování emisních povolenek po roce 2013, který umožňuje firmám získat až 70% povolenek v roce 2013 zdarma, postavil i ústavně-právní výbor senátu.
Hospodářský výbor senátu naopak doporučil senátorům novelu přijmout, ale s tím, že by se lhůty nutné pro získání volných povolenek změnily.
Současný návrh počítá totiž s tím, že by firmy musely udělat polovinu nutných investic již do konce roku 2011, což je pro většinu firem problém. ČEZ by mohl tyto podmínky splnit, protože již nyní provádí mohutné investice do obnovy zdrojů v ČR, trh víceméně počítá s tím, že bude ČEZ v roce 2013 nucen kupovat pouze 30% povolenek.
Senátoři budou o novele zákona hlasovat ve středu.
Reality (Analytik: Patrick Vyroubal) Podle údajů Českého statistického úřadu poklesly ceny bytů v České republice již druhé čtvrtletí za sebou.
Zatímco v prvním čtvrtletí byl průměrný propad cen o necelá 3 %, ve druhém čtvrtletí tento pokles zrychlil na 5,5 %.
Dle našeho názoru ceny nových bytů během jednoho roku poklesnou o 5-10% a ceny starších bytů o zhruba 20%.
Důvodem poklesu cen bytů je silný pokles poptávky z důvodu ekonomické a úvěrové krize a cyklické ochladnutí poptávky po silných nákupech okolo roku 2007.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services