Ranní přehled: 20/07/09; Telefonica O2 CR, Unipetrol

Zprávy z finančních trhů, 20. 7. 2009 08:54
Index PX: 944 bodů (-0,4% d/d), objem: 1 324 mil. Kč   Komentář trhu V pátek na pražskou burzu dorazila převaha prodejců, toto se týkalo hlavně akcií Erste Bank, které výrazně posilovaly v posledních dnech a v pátek se dostaly dokonce na hranici 530 korun, odtud postupně ztrácely a propad se zastavil na 515 korunách.
K tomu ještě napomohlo posílení koruny proti euru.
K propadu celého trhu přispěla i smíšená nálada na světových trzích, z těch likvidnějších titulů Komerční banka klesla o 0,4 %, ČEZ ztratil 1,1 %, Unipetrol klesl o 1,3 %.
Naopak Telefonica O2 rostla se zájmem ze zahraničí až nad hranici 460 korun.
Akcie NWR se obchodovaly po celý den kolem úrovně 90 korun, růst ropy na 64 dolary za barel se zde neprojevil. Dobré údaje o růstu výstavby nových domů v USA v červnu zastínily rozpačité výsledky Bank of America, Google a Citigroup.
TEF 02: Neutrální/Negativní (Analytik: Milan Vaníček) Telefonica O2 CR dosáhla mimosoudního vyrovnání se společností TELE 2 ohledně sporu z roku 2005, který se zabýval údajným porušením hospodářské soutěže v letech 2002 – 2004.
Požadovaná částka TELE 2 byla ve výši 2,1 mld. Kč (6,7 Kč/akcii). Výše či forma vyrovnání není známa.
Telefonica pravidelně tvoří rezervy na obdobné události a domníváme se, že ani tento případ není výjimkou.
Na konci roku 2008 měla společnost celkové rezervy (nejen na soudní spory) v hodnotě 1,1 mld. Kč (3,4 Kč/akcii). Vzhledem k dosažení mimosoudního vyrovnání se rovněž domníváme, že konečný dopad bude téměř nulový, co se týče výsledovky a dopad do peněžních toků (3Q09) by mohl být v intencích vytvořených rezerv.
Pozitivním faktorem je eliminace negativního potenciálu rizika výsledku dalšího soudního řízení v této záležitosti. Unipetrol: Neutrální (Analytik: Petr Novák) Místopředseda představenstva Unipetrolu pan Sarafin pro deník Právo uvedl, že společnost hodlá v rozmezí 3-5 let optimalizovat stav zaměstnanců zhruba o 8 %.
Uvedený krok by byl v souladu se strategií vylepšení nákladové efektivity z důvodu současných ekonomických podmínek.
Zprávu vnímáme jako neutrální jelikož se jedná o výsledek tlaku snižujících se marží v oboru.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services