OMV: Komentář ke zvěřejněným provozním údajů za 2Q09

Zprávy z finančních trhů, 17. 7. 2009 10:42
OMV dnes před otevřením trhu zveřejnila Trading statement (údaje o provozní výkonnosti) za 2Q09.
Výsledky OMV budou zveřejněny 5. srpna před otevřením trhu.
Komentář k jednotlivým segmentům: Průzkum a těžba: Celkový objem produkce uhlovodíků (ropy a zemního plynu) ve 2Q09 dosáhl 315 tis. barelů ropného ekvivalentu, což představuje meziročně nárůst o 1,6 %.
Důvodem růstu produkce (za poklesu poptávky po ropě) je růst produkce na Novém Zélandu (nové naleziště Maari). Toto naleziště se již částečně začalo těžit v 1Q09, ale jeho produkce v 1Q09 zklamala očekávání trhu (čekal se větší objem těžby). V Libyi byla produkce omezena těžebními kvótami OPECu.
Produkce uhlovodíků v Rumunsku ve 2Q09 dosáhla 185 tis. barelů ropného ekvivalentu, což byl pokles meziročně o 4,6 % vlivem menšího odběru místních závodů (snížení výroby hnojiv apod.). S tímto poklesem produkce v Rumunsku trh počítal. Mezikvartálně se na výsledcích samozřejmě výrazně pozitivně projeví nárůst průměrné prodejní ceny ropy, když cena ropy Brent za 2Q09 dosáhla 59 USD/barel (versus 44,5 USD/barel v 1Q09). Meziročně je průměrná prodejní cena samozřejmě výrazně nižší (121,2 USD/ barel za 2Q08). Výsledky segmentu budou negativně ovlivněny odpisem naleziště ve Velké Británii a také v Rusku (dopad 50 mil.EUR). Pozitivně lze hodnotit fakt, že je tato informace tentokrát komunikována a očekávání analytiků by tak nemělo být touto jednorázovou položkou zkresleno.
Dalším negativním faktorem, který ovlivní výsledky hlavního segmentu OMV bude ztráta z přecenění časové hodnoty derivátů zajišťujících prodejní cenu ropy (aplikováno na 63 000 barelů ropy, 20 % produkce). Tato ztráta vyplývá z přecenění zajišťovacích instrumentů na prodej ropy v roce 2010.
Za touto ztrátou je nárůst ceny ropy na konci 2Q09 ke 68 USD/ barel, což se blížilo horní hranici zajišťovacích instrumentů (75 USD/ barel). Přecenění zajišťovacích instrumentů na prodej ropy v roce 2009 by mělo přinést zisk ve výši 49 mil. EUR.
Celkový negativní dopad na výsledcích za 2Q09 by tak měl dosáhnout 59 mil. EUR.
Rafinérie a Marketing Segment byl pod tlakem všeobecně zhoršených podmínek ve 2Q09, když rafinérská marže OMV dosáhla pouze 1,64 USD/ barel (nejslabší za několik posledních let), což je pokles z 4,3 USD/ barel v 1Q09.
Nárůst byl způsoben slabostí trhu a neschopností přenést zvýšené ceny vstupu (ropy) do ceny finální produkce.
Všeobecně vysoké zásoby paliv a nízký odběr (zejména nafty související s propadem nákladní dopravy) stojí za slabými maržemi v rafinérském segmentu.
Podle našeho názoru není tento pokles marží překvapivý a bude se týkat všech středoevropských rafinérii (Unipetrol, PKN, Lotos, MOL). Celkový objem prodejů za 2Q09 dosáhl 5,34 mil. tun, což představuje 7% meziroční pokles.
Mezikvartálně došlo samozřejmě k nárůstu o 1,2% (začátek motoristické sezóny). Pokles prodejů nafty kompenzoval nárůst prodejů benzínu.
Pozitivně se na výsledcích projeví přecenění zásob (růst ceny ropy k 68 USD/ barel na konci 2Q09). Celkově by měl segment dle našeho očekávání skončit na úrovni EBIT ve ztrátě (ztráta v 1Q09 dosáhla 51 mil. EUR) Plynárenství Objem prodeje plynu ve 2Q09 dosáhl 2,1 mld. m3 (-18,7 % r/r). Důvodem poklesu je zhoršení ekonomických podmínek a mírnější počasí, přičemž hlavním důvodem jsou nižší prodeje v Rumunsku (-27 % r/r). V objemu přepraveného plynu došlo k nárůstu díky novým investicím. Pokles prodejů plynu v Rumunsku byl trhem dle našeho názoru očekáván (zmiňovali se o něm ve svých reportech zahraniční analytici). Dopad na cenu akcie Dle našeho názoru nepředstavují údaje o provozní výkonnosti (prodané objemy, provozní marže) pro trh významnější překvapení.
S nárůstem objemů v segmentu průzkum a těžba a dosaženými prodejními cenami trh počítal. Také slabost rafinérského segmentu se očekávala.
Výkonnost rafinérského segmentu nelze samozřejmě hodnotit pozitivně (všeobecně slabé marže). Trh negativně překvapila ztráta z odpisu nalezišť a z přecenění zajišťovacích instrumentů na prodejní ceny ropy.
Podle našeho názoru budou akcie negativně reagovat na výše zmíněné faktory (slabost rafinérského segmentu, dopady odpisů nalezišť a ztráty ze zajištění). Zveřejněné informace mohou vést k nervozitě investorů i v dalších dnech, na druhou stranu fundamentálně pozitivní zpráva (nárůst ceny ropy) může tuto nervozitu plně smazat.
Akcie OMV tak dnes oslabují o 2,9 % (na 26,1 EUR/akcii), ačkoliv evropští konkurenti mírně posilují nebo stagnují (růst ceny ropy opět nad 63 USD/ barel). K poklesu akcií přispívá i snížené doporučení od Goldman Sachs (GS), který snížil cílovou cenu pro OMV z 33 EUR na 32 EUR (stále však 21 % růstový potenciál). Doporučení bylo ponecháno na Neutral/attractive.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services