Akciové indexy: Další růstový den na Wall Street, dnes vyhlašují výsledky Citigroup a Bank of America

Zprávy z finančních trhů, 17. 7. 2009 10:00

Americké akcie včera pokračovaly v dalším posilování, i když již ne tak výrazným tempem jako v předchozích třech dnech.
Hlavní akciové indexy si připsaly přibližně procentní nárůst (Dow Jones +1,09%, S&P 500 +0,92%, Nasdaq +1,17%).

Vývoj na amerických trzích byl nadále v režii korporátních zpráv.
Ještě před zahájením obchodování zveřejnila výsledky banka JP Morgan, která potěšila investory růstem zisku o 36% na 2,7 mld. USD (tj. 0,28 USD/akcii).  Naopak negativní zprávou bylo pro trh prohlášení banky CIT Group, která bude s největší pravděpodobností nucena vyhlásit bankrot.
Jednání této banky s vládou ohledně případné finanční injekce totiž selhala.

I zveřejněná makrodata dopadla poněkud smíšeně.
Zatímco počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti poklesl o 47 tis. na 522 tis. (oproti očekávaným 550 tis.), naopak negativně překvapil index průmyslové výroby (Philadelhia), který v červnu poklesl na -7,5 bodu oproti předchozím -2,2.
Negativně lze vnímat také statistiku týkající se nákupů dlouhodobých cenných papírů.
Nákupy amerických dluhopisů totiž klesly na 22,55 ve srovnání s 41,89 mld. z předchozího měsíce a výrazně tak zaostaly za očekáváními, které dokonce počítaly s růstem o 17 mld. USD.

Trhy tak v první půli včerejšího obchodního dne po takové směsi pozitivních i negativních zpráv spíše přešlapovaly na místě a pohybovaly se v úzkém cenovém pásmu.
Směr pomohl určit až komentář známého ekonoma Nouriela Roubiniho, který prohlásil, že recese by mohla skončit již v tomto roce.
Výsledky firem Google, IBM, Mariott či Nokia zůstaly naopak bez výrazné kurzové reakce.

Dnes se dozvíme celou řadu důležitých korporátních i makroekonomických dat.
Začneme-li výsledky firem, pak nás dnes čekají dlouho očekávané výsledky hospodaření bank Citigroup a Bank of America, či společnosti General Electric.
Kompletní přehled firem, které vyhlašují v těchto dnech své výsledky, naleznete zde: http://www.xtb.cz/strona.php?analyza=34887.

Co se makrodat týká, ještě před otevřením trhů se dozvíme data z trhu s bydlením – v 14:30 SEČ bude zveřejněn jednak počet nově zahájených staveb (oček. 540 tis.) a také počet nově udělených stavebních povolení (oček. 530 tis.).

Dnes nás tedy čeká velmi zajímavý obchodní den, vzhledem k celé řadě zpráv zejména z korporátní sféry očekáváme zvýšenou volatilitu, která bude ještě navíc umocněna expirací opčních kontraktů.

Futures na hlavní akciové indexy se zatím pohybují v na neutrálních hodnotách (Dow Jones -0.09%, S&P +0,02%, Nasdaq +0,23%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services