Náhrady za zpoždění vlaku? Nejdřív za pět let, prosí ČD

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 17. 7. 2009 | 3 komentáře
Náhrady za zpoždění vlaku? Nejdřív za pět let, prosí ČD
České ministerstvo dopravy požaduje výjimku z evropského nařízení, které mělo rozšířit práva cestujících v železniční dopravě.

Novinka, podle níž budou dopravci mimo jiné vracet lidem část jízdného při zpoždění vlaku, pravděpodobně nezačne platit už na konci letošního roku, ale nejdříve od prosince 2014. Vyplývá to z návrhu novely zákona o drahách, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici. Ministerstvo dopravy požaduje po poslancích její zrychlené projednání tak, aby byla ve Sbírce zákonů zveřejněna nejpozději na začátku prosince.

Pokud by totiž poslanci nestihli novelu schválit, stalo by se unijní nařízení od 3. prosince 2009 přímo vymahatelné i v České republice. Cestující by tak získali výrazně více práv než dosud, kdy jsou při zpoždění vlaku prakticky bezmocní a až na výjimky nedostanou zpět ani korunu. 

Odklad nejméně o pět let

U několika bodů nařízení, které v Evropské unii začne platit letos v prosinci, mohou členské země uplatit výjimku, a to na dobu nejvýše pěti let. České ministerstvo dopravy chce využít maximální možný odklad, tedy do prosince 2014. A není vyloučeno, že poté využije i možnost obnovit tuto výjimku na dobu dalších „nejvýše" pěti let.

Unijní nařízení ukládá železničním podnikům povinnost poskytnout cestujícímu odškodněníve výši 25 až 50 procent ceny cestovního dokladu při zpožděních, která přesahují 60 minut. Nárok na odškodnění nevznikne v případě, že je cestující informován o zpoždění dříve, než si zakoupí přepravní doklad.

Není překvapením, že ministerstvo dopravy se k žádosti o odklad rozhodlo „po konzultacích" s Českými drahami jako dominantním tuzemským přepravcem. „Nemáme problém s kompenzacemi jízdného u zpoždění. Jenže v podmínkách České republiky je až 70 procent zpoždění způsobeno jiným subjektem než dopravcem, například stavební činností na trati. Jde nám tedy o to, abychom nedopláceli na případy, které nezpůsobíme," říká mluvčí ČD Radek Joklík.

Rekonstrukce koridorových tratí a hlavních uzlů přitom podle ministerstva potrvají nejméně do roku 2016. Při započtení dosud běžných zpoždění železničních staveb je tedy pravděpodobné, že Česko ještě před rokem 2014 požádá o další prodloužení výjimky.

Anketa

Kolikrát jste v Česku zažili zpoždění vlaku?

Dráhy zaplatí hotel i taxík

Jak by vypadalo unijní nařízení v praxi, bude možné už letos vidět v sousedním Německu.

Nárok na náhradu vznikne cestujícím při více než hodinovém zpoždění (nebo když vlaknepřijede vůbec). Získají zpátky čtvrtinu jízdného, při zpoždění přes dvě hodiny pak polovinu jízdného. Vypláceny ale budou jen částky přesahující čtyři eura.

Cestující, který bude muset kvůli zpoždění neplánovaně přenocovat v jiném než plánovaném místě, získá také nárok na zaplacení hotelu dopravcem. U místních železničních spojů pak může cestující využít jiný dopravní prostředek včetně taxi. Zvýšené výdaje mu pak proplatí železniční dopravce, nejvýše však do částky 80 eur. Obdobná povinnost měla platit i v Česku, i na ni však ministerstvo dopravy chce uplatnit výjimku.

Určité výhody oproti současnému stavu dostanou cestující i při kratším zpoždění. Přesáhne-li 20 minut, budou moci bez příplatku využít také dálkových spojů IC nebo ICE. Výjimkou zůstanou jen spoje s povinnou rezervací jako jsou City Night Line nebo ICE Sprinter.

Odškodnévšak dopravci nebudou muset vyplácet v případech, kdy zpoždění nezavinili. Typicky při dopravní nehodě, kdy nákladní auto prorazí spuštěnou závoru na přejezdu a strojvedoucí ani přes včasné použití rychlobrzdy nestihne nehodě zabránit.

V Česku ani korunu

Železniční ani autobusoví dopravci v Česku zatím povinnost odškodnění při zpoždění nemají. Na vrácení jízdného mají lidé ze zákona nárok jen tehdy, jestliže je dopravce vlastní vinou vůbec nedoveze do cíle.


Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/doprava/clanek.phtml?id=642521

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

MeteoUniqa pomůže zachránit majetek, ale jen někomu

14. 7. 2009 | Věra Tůmová

MeteoUniqa pomůže zachránit majetek, ale jen někomu

Povodním, ani vichřici zabránit nelze. Vědět, že se k nim schyluje ale může lidem pomoci zachránit majetek, který by jinak tyto živly poškodily. V tomto ohledu může být velmi užitečná... celý článek

Kolik byste dali za dálniční známku, kdyby záleželo na vás?

21. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ | 35 komentářů

Kolik byste dali za dálniční známku, kdyby záleželo na vás?

Ministerstvo dopravy zvažuje, že zdraží dálniční známky. Za cestu po některých úsecích dálnic by spíše stát měl motoristům platit za ničení jejich vozů. Na kolik byste ohodnotili roční... celý článek

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

5. 11. 2008 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

Chodci a cyklisté, kteří se stanou oběťmi dopravních nehod, mají nárok na odškodnění z povinného ručení řidiče, který nehodu zavinil. Jenže o náhradu škody se musí sami pojišťovně přihlásit.... celý článek

Desatero, jak zvládnout dopravní nehodu

15. 10. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Desatero, jak zvládnout dopravní nehodu

Statistika dopravních nehod je na českých silnicích děsivá, o život přišlo již přes 700 lidí a více než 21 tisíc osob bylo zraněno. Škody jdou do miliard korun. Přinášíme deset rad,... celý článek

Cestovat rychleji a pohodlněji nemusí znamenat dráž

24. 1. 2006 | Dana Chytilová

Cestovat rychleji a pohodlněji nemusí znamenat dráž

Cestujete po naší vlasti často? Super rychlým Pendolinem na pomalých kolejích? Super rychlou Octavií v koloně za předhánějícími se kamiony? Super luxusním autobusem "all inclusive"... celý článek

Partners Financial Services