Fio informuje: Meredith pomohla světu, pomohla i nám, jak dlouho vydrží růst?

Zprávy z finančních trhů, 13. 7. 2009 17:00
Evropské trhy se začátkem nového týdne po pomalejším rozjezdu (vlivem poklesů v Asii a zámoří) nakonec rozjely do slušně kladných čísel. Pražská burza se k tomuto trendu připojila a uzavírala silnější 2,14% na 908 bodech.
V čele růstu stály bankovní tituly.
Ačkoliv je termín zveřejňování výsledků amerických bank za 2Q (tento týden) investorům znám dostatečně dlouho a stejně tak se již déle „šušká“, že jejich výsledky zřejmě budou dobré (bohužel zřejmě na delší dobu naposledy), nebyl o jejich akcie v předchozích dnech zájem. Z toho mohlo vyplývat, že v ceně akcií zahraničních bank, jsou případná dobrá čísla již obsažena či se někde „rýsuje“ nějaký problém. Dnešní růst a nákupu sektoru však odsunuly tyto obavy stranou (alespoň na čas), impulsem bylo doporučení pro akcie Goldman Sachs od analytičky Meredith Whitney (která se vloni proslavila negativním náhledem na akcie Citigroup). Americký bankovní sektor zůstane ostře sledovaný i v dalších dnech a důležitější než zveřejněná čísla zřejmě bude reakce investorů.
Indexy stále zůstávají nebezpečně blízko důležitým podpůrným úrovním. Na českém trhu se dnes dříve chytila Komerční banka, která po úvodním zaváhání k 2630 Kč vystřelila až k 2800 Kč ( 3,75%). Erste dlouho otálela pod 460 Kč, ale nakonec se přece jen posunula o 10 Kč ( 2,75%) výše.
Kupci dále zůstali na akciích Philip Morris ( 3,12%). Ani padající ceny ropy (-1,6%) nepřebyly lepšící se náladu na trzích a v kladných číslech zakončily také energetické tituly ČEZ ( 0,4%), NWR ( 2,6%) či Unipetrol ( 1,8%). Slušná likvidita (284 mil. Kč) provázela akcie Telefonica 02 ( 0,11%). V záporných číslech zakončily pouze realitní akcie Orco (-2,7%) a ECM (-2,6%).

Fio, burzovní společnost, a.s., Pavel Hadroušek, makléř
Dozor nad Fio, burzovní společností, a.s. vykonává Česká národní banka.


http://www.fio.cz/zpravodajstvi_prohlaseni.itml


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services