Forex: Páteční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 10. 7. 2009 09:00

Včerejší obchodování přineslo jen málo ekonomických dat.
Mezi nejzajímavější se tak již v ranních hodinách zařadily výsledky německé obchodní bilance, která v květnu skončila v přebytku 10,3 mld. euro a překonala tak většinové odhady trhu, které počítaly s jejím růstem na 8,9 mld. Výsledky obchodní bilance pak zveřejnila ještě Británie a také ty dokázaly překonat většinový konsenzus, když bilance skončila v deficitu 6,3 mld. liber (oček.: deficit 6,8 mld.). V Británii se pak ještě nad sazbami sešla Bank of England, která základní sazbu ponechala podle očekávání beze změny na 0,50% a asi nejzajímavější data pak nabídly Spojené státy, kde rostly počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti pouze o 565 tis., což bylo nejméně od ledna tohoto roku a výsledek daleko nižší než většinové odhady trhu (oček.: 608 tis.).

Páteční obchodování přineslo již v 8:00 z Německa výsledky indexu velkoobchodních cen (WPI), který v červnu zaznamenal růst o 0,9% (oček.: +0,1%). Dalšími na řadě je pak ještě francouzská průmyslová produkce, která by měla  v květnu klesat o 0,1% (předch.: -1,4%) a výsledky průmyslové produkce pak v 10:00 ještě nabídne také Itálie (oček.: -0,7%, předch.: +1,1%). Další evropská data pak nabídne pouze Británie, v podobě červnového růstu indexu cen výrobců (PPI). Ten by měl podle většinových odhadů analytiků zaznamenat pro vstupní ceny růst o 0,8% (předch.: +0,4%), zatímco pro výstupní ceny má PPI růst pouze o 0,3% (předch.: +0,4%). Bez zajímavosti ale tentokrát nezůstane ani americká obchodní seance, která pro tento týden poprvé přinese i první vlivnější ekonomická data.
Ještě před tím však budou v Kanadě zveřejněny zajímavé výsledky z pracovního trhu od kterých analytici čekají růst červnové míry nezaměstnanosti z 8,4% na 8,7% a úbytek počtu zaměstnaných o 34,6 tis. osob (předch.: -41,8 tis.). Ve 14:30 pak Kanada zveřejní ještě květnovou obchodní bilanci (CAD)(oček.: -0,5 mld., předch.: -0,2 mld.) a společně s ní pak na řadu přijde také obchodní bilance Spojených států, která by měla skončit v deficitu 30 mld. dolarů (předch.: deficit 29,2 mld.). Ve 14:30 ve Spojených státech budou zveřejněny také červnové výsledky indexu cen dováženého zboží (oček.: +1,8%, předch.: +1,3%) a krátce před čtvrtou hodinou odpolední se obchodníci dočkají z USA ještě červencových výsledků indexu spotřebitelské důvěry (Michigan), který by měl růst pouze o desetinu na 70,9b.
Pro tento týden poslední fundament pak přijde na řadu v 16 hod., kdy promluví před výborem pro finanční služby americký ministr financí Tim Geithner.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services