Čechy k drahým dovoleným už nezlákají ani velké slevy

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 15. 7. 2009
Čechy k drahým dovoleným už nezlákají ani velké slevy
Kvůli krizi lidé šetří už i u nás. Letní dovolenou si letos nedopřejí 4 z 10 Čechů. Každý druhý plánující dovolenou za ní hodlá vydat nejvýše 10 tisíc korun. Cestovní kanceláře to nejvíce pociťují u leteckých zájezdů. Prodává se jich o čtvrtinu méně než vloni.

Češi kvůli krizi šetří a za dovolenou už nemíní utrácet jako v minulých letech. Letní dovolenou letos neplánuje přibližně 41 procent Čechů. Osm procent lidí ani ještě není rozhodnuto, zda si ji dopřejí. Více než polovina lidí (53 procent) utratí letos za dovolenou maximálně 10 tisíc korun. Zhruba třetina chce utratit nejvýše 20 tisíc a jen 4 procenta Čechů míní vydat za dovolenou přes 30 tisíc korun. Polovina populace přiznává, že na letní dovolenou musí letos šetřit. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu Citibank, který pro banku aktuálně zpracovala agentura Factum Invenio.

Šetření lidí už výrazně pocítily cestovní kanceláře. „Češi kupují méně zájezdů, a mají zájem o levnější pobyty než vloni. Prodej zájezdů poklesl cestovním kancelářím letos meziročně o více než 10 procent. V případě leteckých zájezdů klesly prodeje v porovnání s loňským rokem dokonce o čtvrtinu,“ říká Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

K razantnímu oživení poptávky nepřispělo ani zlevňování zájezdů. Nepomohla ani řada marketingových lákadel, jako je třeba sleva v podobě „šrotovného“ za sešrotování plánů zůstat o letošní dovolené doma. „Kvůli krizi letos klesly ceny zájezdů v průměru o 12 procent. Dovolená v Egyptě, Itálii nebo Tunisku je oproti loňskému roku levnější například o 17 procent a zájezdy do Řecka či Chorvatska stojí přibližně o 10 procent méně,“ přibližuje Okamura.

Žebříček nejpopulárnějších českých dovolenkových destinací za rok 2008

Zeměpočet osob
Chorvatsko800 000
Slovensko780 000
Itálie629 000
Řecko308 000
Rakousko283 000
Egypt242 000
Velká Británie175 000
Španělsko163 000
Francie163 000
Bulharsko146 000
Turecko137 000
Maďarsko133 000
Tunisko212 000
Německo111 000
zdroj: AČCKA

Podle průzkumu Factum Invenio chce letos zájezdem na poslední chvíli šetřit přibližně 15 procent dovolenkářů. I když katalogové ceny zájezdů nyní padají, z nabídek na poslední chvíli se vyplatí dobře vybírat. „Při porovnání cen je nutné si všímat na kolik dnů a nocí cestovní kanceláře zájezdy nabízejí. Rozhodující přitom je porovnávat počet nocí strávených v cizině,“ upozorňuje mluvčí AČCKA. Například odlet z České republiky ve 23.50 hodin je prvním dnem zájezdu a přílet zpět o půl jedné ráno je posledním dnem zájezdu. Zájezd tak může mít třeba osm dnů, ale jen šest celých nocí. U leteckých zájezdů je také dobré se před koupí zeptat, zda slevová cena zahrnuje i veškeré letištní poplatky.

Více než milion Čechů vycestuje během letních prázdnin za naše hranice automobilem. Před odjezdem po vlastní ose by si měli tito lidé ale vždy ověřit, k jakým změnám v pravidlech silničního provozu v jednotlivých evropských zemích došlo. „Pokud dojde k nehodě, neměl by český řidič podepisovat při výslechu u policie žádné dokumenty, kterým nerozumí. Při výslechu má cizinec právo na tlumočníka,“ upozorňuje Tomio Okamura.

Za porušení pravidel silničního provozu v mnohých evropských zemích hrozí značné pokuty i tresty. Například na Slovensku mohou policisté od letošního roku pokutovat jízdu pod vlivem alkoholu nebo za odmítnutí vyšetření na přítomnost alkoholu v krvi částkou 200 až 1300 eur. Povinnou výbavou na slovenských silnicích je i výstražná vesta pro všechny cestující. Nově se musí na Slovensku celoročně svítit, jinak hrozí pokuta až 100 eur. A jako přestupek a pokutou až do výše 100 eur se na slovenských silnicích hodnotí také telefonování za jízdy bez soupravy handsfree.

Češi nejraději jezdí na dovolenou již řadu let do Chorvatska. Vloni ji zde prožilo celkem 800 tisíc Čechů. Na druhém místě co do návštěvnosti je Slovensko, kde v roce 2008 zavítalo 780 tisíc českých turistů. Třetí příčku s 629 tisíci českými dovolenkáři si držela vloni Itálie.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

dovolená

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak dobře koupit zájezd na poslední chvíli

4. 6. 2009 | Eva Sovová

Jak dobře koupit zájezd na poslední chvíli

Za dovolenou koupenou na poslední chvíli mohou i letos rodiny poměrně dost ušetřit. Katalogové ceny zahraničních zájezdů nyní cestovky zlevňují o 10 i 20 procent. Vyplatí se ale obezřetnost. celý článek

Zbyla vám loňská dovolená? S čerpáním nespěchejte

3. 6. 2009 | Zdeněk Bauer

Zbyla vám loňská dovolená? S čerpáním nespěchejte

Jestliže máte nevyčerpanou dovolenou za rok 2008, musíte ji povinně vyčerpat do konce letošního roku. Písemné rozhodnutí o konkrétním termínu jejího dočerpání musí padnout už do konce... celý článek

Byt u Afriky? Prý skvělá investice.

12. 3. 2009 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Byt u Afriky? Prý skvělá investice.

Kdo má zajištěné bydlení v Česku a má dost peněz, může mít v době krize nutkání poohlédnout se po výhodných investicích do nemovitostí v zahraničí. Na pořízení bytu v exotických destinacích... celý článek

Jak na nákup rekreační nemovitosti v zahraničí

29. 7. 2008 | Táňa Chadrabová | 3 komentáře

Jak na nákup rekreační nemovitosti v zahraničí

Toužíte po domku na břehu moře nebo apartmánu pod alpskými štíty? Proč si nekoupit nemovitost v zahraničí. Ceny v některých zemích jsou příznivější než u nás a navíc vám taková nemovitost... celý článek

Partners Financial Services