Forex: Sazby v Británii beze změny na 0,50%. Libra pokračuje v pozvolném posilování

Bank of England dnes potvrdila většinové očekávání a ponechala úrokové sazby beze změny na rekordně nízkých 0,50%, kde zůstávají již od začátku března tohoto roku.
Společně se samotným rozhodnutím navíc BoE zveřejnila na svých stránkách také krátký doprovodný komentář, ve kterém potvrdila, že bude i nadále pokračovat v programu na vykupování vládních dluhopisů, a to až do výše 125 mld. liber.
Tento objem vládního dluhu by přitom banka měla mít v plné výši ve své bilanci již do dvou měsíců.
Bank of England tak nepotvrdila spekulace některých obchodníků, kteří věřili v to, že by již na tomto zasedání mohla celkový objem programu na vykupování vládních dluhopisů navýšit, jak ji doporučoval například stínový Výbor pro měnovou politiku, který je sestaven z několika finančních expertů a akademiků.
Banka má přitom od ministerstva financí předschválenou možnost navýšení celkových nákupů případně až na 150 mld. liber.
Jak však vyplývá z dnešního komentáře, rozhodnutí o tom, zdali napumpuje do ekonomiky i dodatečných 25 mld. liber učiní až na svém srpnovém zasedání, kdy bude zároveň připravován další čtvrtletní inflační report.

Reakce obchodníků na librových párech byla krátce po zveřejnění rozhodnutí banky pozitivní a ti se pouštěli do nákupů britské měny, když ta dokázala krátce zpevnit až k ceně 1,6265 GBP/USD.
Krátce na to však libra o své pozice přišla, aby se pak ve 13:30 prodávala k dolaru na ceně 1,6230 GBP/USD.
Bank of England si tak zřejmě nadále ponechává otevřená zadní vrátka pro případ, že bude chtít ještě vystupňovat již tak nebývale agresivní monetární expanzi, což může být nakonec spíše mírně negativní zpráva pro britskou měnu, zejména pak v delším horizontu.

Libře se dnes ale daří růst již od ranních hodin, k čemuž velkou měrou přispěly především rostoucí akciové indexy v Evropě, které se dokázaly konečně vymanit z šest dnů trvajících výprodejů.
Obchodníci nyní vyčkávají na otevření burz v USA a na jediná zajímavější americká data, v podobě počtu nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pokud optimismus na trzích vydrží i v průběhu odpoledního obchodování, libra z něj může těžit i nadále, a to především na párech s americkým dolarem a japonským jenem.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services