Akciové indexy: Další volatilní seance na Wall Street, indexy nakonec uzavíraly na neutrálních hodnotách

Obchodování na amerických trzích se včera neslo opět v duchu zvýšené volatility, akciové indexy se nejprve propadly na svá dvouměsíční minima, avšak v závěru zaznamenaly výrazný nárůst a zakončily obchodování při zvýšených objemech nakonec na podobných hodnotách, na kterých seanci otevíraly (Dow Jones +0,20%, S&P 500 -0,17%, Nasdaq +0,08%).  Širší index S&P 500 tedy včera opět testoval důležitý support v pásmu 879-880 bodů.

Posílení v závěru lze přičítat zejména povedené aukci desetiletých T-notes v hodnotě 19 mld. USD, o kterou byl mezi investory velký zájem, jejich výnos tak poprvé od května klesl na 3,3%.
Naopak poměrně bez odezvy zůstaly zveřejněné reporty týkající se vývoje hypotečních i spotřebitelských úvěrů (-3,2 mld. vs. oček. -9,8 mld. USD).

Po zavření trhů vyhlásila své hospodářské výsledky společnost Alcoa a neoficiálně tak odstartovala výsledkovou sezónu, jejíž výsledky jsou mezi investory s napětím očekávány. Čistá ztráta společnosti za druhý kvartál dosáhla 454 mil. USD, což sice oproti zisku ve výši 546 mil. USD za stejné období v minulém roce znamenalo velký propad, nicméně investory potěšilo zejména lepší než očekávané snižování nákladů společnosti. Pro tento rok Alcoa sice očekává pokles globální poptávky po hliníku o 7%, pro druhou polovinu roku předpokládá postupné zotavení zejména automobilového průmyslu a s tím spojenou vyšší poptávku po hliníku.

Dnešní ekonomický kalendář je oproti předchozím dnům přeci jen bohatší.  Tradičně se v 14:30 SEČ dozvíme počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kde se očekává růst o 608 tis. (oproti předchozím 614 tis.). V 16:00 ještě přijde na řadu report týkající se změny velkoobchodních zásob za květen, kde se očekává meziměsíční pokles o -1%, oproti předchozím -1,4%.

Futures na hlavní akciové indexy se zatím pohybují v zelených číslech (Dow Jones +0,67%, S&P 500 +0,80%, Nasdaq +0,52%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services