Inflace klesla na 5,5-leté dno naopak nezaměstnanost dosáhla na 3-leté maximum

Inflace - červen Inflace v červnu poklesla na 5,5-leté minimum 1,2% r/r z 1,3% v květnu.
Pokles inflace odpovídal očekávání (trh:1,2%; AFT: 1,1%). Meziměsíčně cenová hladina druhý měsíc v řadě  stagnovala (0,0%), když se podobně jako v květnu vyrovnaly dva stejné protichůdné pohyby.
Ceny pohonných hmot (5,8% m/m) pokračovaly pátý měsíc v řadě v růstu a cena benzínu (Natural 95) byly nejvyšší od loňského října.
Tento pohyb naopak vyrovnával pokles cen potravin (-0,7% m/m) díky zlevňování pečiva, ovoce a zeleniny.
Ostatní změny cen byly již mírné.   Inflace pokračuje 9. měsíc v poklesu a dostala se již na nejnižší úroveň od prosince 2003.
Tento trend by měl dostat další výrazný impulz během 3Q, inflace by mohla klesnout až na úroveň 0,5%, když odezní jednorázové faktory (vyšší tabákové daně) a projeví se vliv zvýšené loňské základny (zemní plyn, pohonné hmoty). Naopak na konci roku by inflace měla opět mírně vzrůst až na 1,5% kvůli slabší koruně a rizikem také zůstává aktuální nárůst cen komodit.   Do konce roku další změnu úrokových sazeb (1,50%) zatím již neočekáváme.
Další snížení sazeb již nebude mít zásadní vliv na ekonomiku, naopak zvyšují se rizika nadměrného uvolnění měnové politiky.   Nezaměstnanost - červen Míra nezaměstnanosti v červnu vzrostla o 1 desetinu na rovných 8,0% (5,0% červen 2008; 6,3% červen 2007), což je nepatrně méně než se očekávalo (trh: 8,1%; AFT: 8,2%). Data ukazují, že negativní šok postupně klesá, a potvrzují naše očekávání, že hlavní propad nastal v 1Q.
Zatímco v 1Q efekt recese zvyšoval nezaměstnanost každý měsíc o 0,4-0,6 desetiny, v květnu to bylo již o 2-3 desetiny a v červnu jenom o 1 desetinu.
Na druhou stranu pokračoval pokles volných míst (o 5 tisíc na 43,4 tisíc) jako odraz propadu ekonomiky a tedy i poptávky po práci. Na druhou stranu roste počet nezaměstnaných, kteří přechází z úřadu práce do zaměstnání (35 tisíc osob; vloni v červnu 26 tisíc). Trh práce ukázal první záblesky toho, že propad se mírní a ekonomika by se mohla v druhé pololetí stabilizovat.   Po zbytek roku očekáváme pozvolný nárůst nezaměstnanosti a až přes 9% na konci roku.   Devizový trh přešel výsledky bez reakce.
Koruna ovšem díky pozitivnímu sentimentu v regionu v ranním obchodování zpevnila o 10 haléřů na 25,95 CZK/EUR.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services