Forex: JPY prudce zpevnil. Udržet zisky však může být problém

Jako utrhnutý z řetězu si včera počínal japonský jen, který znovu zpevňoval na všech hlavních měnových párech.
Jen k dolaru tak včera japonská měna zpevnila o 2,1% až k ceně 91,70 USD/JPY, k čemuž ji vydatně pomohlo prolomení silné hranice odporu kolem ceny 94,30 USD/JPY.
Japonský jen tak včerejší seanci uzavřel na páru s dolarem nejsilnější od poloviny letošního února, zatímco na páru s eurem se vyšplhal až na nejsilnější hodnoty od poloviny května poté, co uzavřel včerejší obchodování silnější o 2,4% na ceně 128,60 EUR/JPY.
Impozantní včerejší růst byl o to zajímavější především z toho důvodu, že v šeřejší seance přinesla jen minimum nových ekonomických dat.
Výrazného výprodeje se přitom nedočkaly ani akciové indexy, což hodně vypovídá o nervozitě obchodníků, kteří uzavírají rizikovější pozice před začínající výsledkovou sezónou, jejíž výsledky zřejmě nebudou nijak příjemné.
Vývoj japonské měny tak i nadále místo domácích dat ovlivňuje z velké míry spekulativní poptávka a do dalších dnů může být velmi zajímavé sledovat, zdali se JPY podaří tyto zisky udržet.

My jsme toho názoru, že i přes napjatou situaci může být udržení těchto pozic pro japonskou měnu problém. Dlouhodobý negativní výhled se pro JPY totiž ani po včerejšku nijak nemění.
Japonsko je aspirantem na zemi s dlouhodobě nejnižšími úrokovými sazbami, které by měly zůstat na podobně nízkých úrovních i poté, co by začaly sazby v Evropě a v USA růst.
Japonská ekonomika navíc může být díky své absolutní závislosti na zahraniční poptávce tou, která se ze současné krize bude vzpamatovávat nejdéle, což obrazu JPY nijak výrazně nepomáhá.
Vysoké včerejší zisky se proto s postupem času mohou stát poměrně lákavou příležitostí pro spekulace na to, že JPY v budoucnu bude oslabovat, což se potvrdilo také dnes ráno, kdy japonská měna část ze svých včerejších pozic odevzdala.

Na páru s dolarem se tak JPY přehoupnul v průběhu asijské seance znovu přes hranici 93 USD/JPY a slabší je ráno také k euru a britské měně.
Od dnešní seance čekáme z důvodu nedostatku ekonomických dat konsolidaci včerejších zisků japonské měny, která by mohla o část svých pozic přicházet i nadále v případě, že se akciové indexy ve světě znovu dokážou propracovat do zelených čísel. V 8:00 se JPY na páru s dolarem pohyboval na ceně 93,08 USD/JPY.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services