Forex: Středeční dění na trhu

Včerejší obchodování nabídlo v ranních hodinách výsledky francouzské obchodní bilance, která v květnu skončila deficitem ve výši 2,7 mld. euro (oček.: deficit 3,8 mld.), po které následovaly z Británie výsledky květnové průmyslové produkce, jež dokázala překvapit negativně, když se nečekaně propadla o 0,6% (oček.: +0,2%). Dalšími daty z Evropy již pak byly pouze v pravé poledne zveřejněné německé tovární objednávky a ty v květnu podle Deutsche Bundesbank zaznamenaly překvapivý růst o 4,4% (oček.: +0,6%). Odpolední seance toho ale již přinesla jen málo a zatímco Spojené státy nenabídly jediný zajímavější fundament, vše podstatné měla v průběhu včerejška na starost proto pouze Kanada.
Ta zveřejnila nejprve květnové počty nově udělených stavebních povolenek, které raketově rostly o 14,8% (oček.: +0,8%), a po nich následovaly výsledky červnového PMI, jež si rovněž připsal velmi silný růst z květnových 48,4b. na 58,2b. (oček.: 50,4b.). Ani včera se akciové indexy nedokázaly vymanit z prodejního tlaku, když se americký S&P500 propadal o 1,97%.
To se podepsalo také na vývoji na dluhopisovém trhu, kde výnos z desetiletých T-Notes klesnul nejníže za poslední měsíc (3,43%) a samozřejmě i na vývoji na FX, kde se dařilo především bezpečným přístavům jako je dolar a japonský jen.
V sestupném trendu včera pokračovala také cena ropy (brent), která se dostala k dnešnímu ránu až nadosah 62,50 USD/barel, cena zlata naopak oscilovala bez větší změny kolem 923 USD/tr.unc. 

Eurozóna dnes nabídne jen poměrně málo ekonomických dat a tak se mezi nejzajímavější se zařadí pouze v 11 hod. zveřejněné výsledky finální revize HDP v 1Q, která by měla potvrdit kontrakci o 2,5% a v pravé poledne pak ještě výsledky německé průmyslové produkce, jež by měla podle většinových odhadů v květnu vykázat růst o 0,6% (předch.: -1,9%). Přesto dnes zájem obchodníků bude soustředěn do Evropy více než jindy, to když v Itálii bude probíhat summit zemí G8 a za ECB pak v dopoledních hodinách promluví ještě někteří z členů Rady guvernérů (Ordonez, Gonzales-Paramo). Stejně jako včera, také dnes ale bude odpolední obchodování velmi chudé na americká data, když Spojené státy nezveřejní jediný silnější market mover.
Tím nejzajímavějším tak budou pouze ve 13 hod. výsledky udělených hypotečních úvěrů, které pak ještě ve večerních hodinách doprovodí květnové tempo růstu spotřebitelských úvěrů.
V USA se tak zájem obchodníků obrátí zejména na projev člena FOMC Charlese Evanse, který promluví v 19:00, a poté také na další aukci amerických desetiletých T-Notes v objemu 19 mld. dolarů, jejíž výsledky navečer oznámí americké ministerstvo financí.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services