Forex: První data z eurozóny zatím bez větší odezvy na FX

Velmi poklidná je zatím obchodní seance na devizovém trhu, která nabídla jen poměrně málo silnějších ekonomických dat a která by se měla z důvodu svátku v USA nést v podobném duchu i v nadcházejících hodinách.
Z Evropy jsme se zatím dočkali jen několika málo fundamentů, z nichž nejzajímavější nabídla Británie, v podobě výsledků PMI pro sektor služeb, který v červnu dokázal znovu expandovat.
Index nákupních manažerů totiž zůstal i druhým měsícem nad hranicí 50b., když jen nepatrně klesal z květnových 51,7b. na 51,6b., což byl výsledek o dvě desetiny nižší, než s jakým původně počítali analytici. Britská libra v reakci na zveřejněná čísla dokázala na páru s dolarem mírně zpevnit, přesto si zatím i nadále drží naprostou většinu ztrát, které nabrala v průběhu včerejšího obchodování, když se ve 12:00 prodávala na ceně 1,6340 GBP/USD.

Slabší je přitom britská měna také na páru s eurem ke kterému se znovu propadla až k ceně 0,8561 EUR/GBP.
Euro přitom nabídlo několik slabších fundamentů v čele s výsledky maloobchodních prodejů, jejichž celkový objem v zemích evropské šestnáctky v květnu překvapivě klesal o 0,4% (oček.: -0,1%). Za pozornost pak stály ještě nová čísla ze Španělska, v podobě květnové průmyslové produkce.
Ta zatím zdá se ještě nemusela dosednout na své dno, když se meziročně propadala z dubnových 19% tentokrát o 21%, k čemuž vydatně pomohl především útlum výroby zboží dlouhodobé spotřeby (-33%). Evropská měna na rozdíl od libry od rána dokázala část ze svých čtvrtečních ztrát zlikvidovat a ve 12:00 se prodávala na páru s dolarem kolem ceny 1,40EUR/USD, tedy téměř beze změny oproti začátku tohoto týdne.

Akciové indexy v Evropě krátce po poledni zůstávají poblíž včerejších zavíracích hodnot, když například německý DAX rostl o 0,10%, zatímco britský FTSE100 byl výše o 0,12%.
Z hlavních titulů se přitom daří v Británii zejména bankám Barclays a HSBC, které shodně rostly o necelá dvě procenta, v Německu pak táhnou burzu výše také bankovní tituly, konkrétně pak Commerzbank (+3,47%). Cena ropy (brent) se prozatím po včerejším výprodeji stabilizovala kolem 66,50 USD/barel, zlato pak podražilo o pět dolarů za unci až na 932 USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services