Ranní přehled: 03/07/09; CME, Orco

Index PX: 887 bodů (-1,4% d/d), objem: 1 094 mil. Komentář trhu: Pražská burza včera od otevření oslabovala, a když se během odpoledne většina titulů začínala zvedat, tak čísla o nejvyšší nezaměstnanosti v USA za posledních 26 let a o ztrátě dalších 467 tisíc pracovních míst v měsíci červnu tyto snahy zcela obrátily a index PX nakonec zavřel se ztrátou 1,39 %.
Výrazně propadly akcie ECM (-6,44 %), ale zde trh postrádá zajímavější likviditu.
S propadem o 4,67 % skončily akcie CETV, které zavřely na úrovni 347 korun.
Nicméně v USA díky výraznému růstu v poslední půlhodině obchodování zavřely až na 366 korunách.
Propad ceny ropy na 66 amerických dolarů znamenal prodejní tlak u akcií NWR -3,00 %.
Z bank byla pod výraznějším prodejním tlakem Erste Bank, která propadla o 2,21 %, Komerční banka ubrala jen 0,66 %.
Aktivita na pražské burze zůstává slabá, objem obchodů jen těsně překročil hladinu 1 mld. korun.
Index PX ztratil 1,39 %.
CME: Pozitivní (Analytik: Milan Lávička) CME oznámila, že uzavřela dohodu s Igorem Kolomoiským (člen představenstva a 2% podíl v CME), který investuje 100 mil. USD a 100% podíl v TET TV do Studia 1+1 výměnou za 49% podíl ve Studiu 1+1.
Transakce by měla být uzavřena do konce 3Q a bude předmětem souhlasu regulatorních orgánů.
CME má dále prodejní opci (na 1 rok od dokončení transakce) na 51% podíl ve Studiu 1+1 za 300 mil. USD v hotovosti. TET TV měla 2% podíl na sledovanosti v 1Q09 a tržby v roce 2008 činily 12 mil. USD (tržby Studia 1+1 byly 100 mil. USD). 100 mil. USD bude použito na financování Studia 1+1 a TET TV.
Peněžní investice zvýší likviditu CME a dočasně pomůže CME splnit úkol ohledně financování rozvojových operací.
Navíc potenciální odprodej většinového podílu by v případě potřeby opětovně zvýšil likviditu a odstranil problémy se ztrátovým hospodařením Studia 1+1, které zatěžuje celkové hospodaření CME.
Cena za prodej 51% podílu sice není atraktivní, ale odpovídá současné situaci (hluboká recese a silný pokles reklamních výdajů na Ukrajině). Připomínáme, že loni CME odkoupila 40% minoritní podíl ve Studiu 1+1 za 330 mil. USD, což by indikovalo hodnotu 100% podílu ve výši 825 mil. USD (bez prémie za majoritu). Při závěru obchodování v USA akcie CME zareagovaly na zprávu pozitivně a uzavřely na cca 368 Kč.
Orco: Neutrální (Analytik: Patrick Vyroubal) Generální ředitel Orka Jean-Francois Ott v rozhovoru pro HN řekl, že jednání s držiteli dluhopisů skončí v polovině září.
Do pěti až šesti týdnů by pak měla být připraven plán, který budou respektovat obě strany.
Ott také řekl, že prodej majetku není v současné době pro Orko priorita a že prodává, pouze pokud někdo nabídne dobrou cenu.
Firma se soustředí na generování hotovosti z jiných operací, především z pronájmu. 80 milionů, které Orko může získat od Colony Capital, by údajně stačilo, aby společnost mohla dál fungovat.
My se domníváme, že tato částka nemusí být dostatečná, což by znamenalo riziko dalšího rozředění akcionářů z důvodu potřeby dalšího kapitálu.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services