Forex: Páteční dění na trhu

Čtvrteční seance nabídla mnoho zajímavého jak z Evropy, tak ze Spojených států.
První data která stála za pozornost přitom přišla již v 10:30 z Británie, která nabídla výsledky PMI pro sektor stavebnictví, který pokračuje v kontrakci, když se PMI nejenže pohyboval nadále pod hranicí 50b., ale navíc i klesal, a to ze 45,9b. na 44,5b. (oček.: 46,1b.). Další výsledky pak přišly na řadu ještě z eurozóny, která zveřejnila květnový PPI (-0,2%) a květnovou míru nezaměstnanosti, která si sáhla na své desetileté maximum až k 9,5% (oček.: 9,3%). To hlavní však včera přinesla až odpolední seance, která nabídla zasedání ECB, jež rozhodovala o úrokových sazbách.
Ty zůstaly podle očekávání beze změny na 1% a ani následující tisková konference příliš nového tentokrát nepřinesla, když šéf banky Trichet potvrdil status quo a jasně naznačil, že ECB do budoucna hodlá vyčkávat a analyzovat dopady svých posledních kroků.
Spojené státy pak včera přinesly velmi očekávané výsledky NFP, které nepříjemně překvapily, když se počet zaměstnaných v USA ztenčil o 467 tis., což byl výsledek o více než 100 tis. horší než původní odhady analytiků.
Horší data včera přispěla k silnému výprodeji akcií v Evropě i v USA, což se podepsalo také na FX, kde se pod tlak dostaly především rizikovější měny.
Míra nezaměstnanosti v USA pak pokračovala v růstu, i když jen o desetinu na 9,5% a průměrná hodinová mzda zaznamenala nulový růst, zatímco obchodníci počítali s růstem o 0,2%.
Posledními výsledky se včera staly americké tovární objednávky, které dokázaly překvapit růstem o 1,2% (oček.: +0,7%), na celkovém negativním sentimentu však včera nic nezměnily.
Cena ropy po včerejšku klesla až nadosah hranice 66 USD/barel, zlato zlevnilo na 928 USD/tr.unc.

Páteční obchodování přinese jen málo nových dat a pravděpodobně i velmi nízkou obchodní aktivitu, když budou banky v USA uzavřeny z důvodu amerického svátku dne nezávislosti. Vše podstatné se tak dnes zřejmě odehraje v průběhu dopolední seance.
První data dnes přijdou již v 9:15 ze Švýcarska, které zveřejní červnový index spotřebitelských cen (CPI), jež by měl meziměsíčně zaznamenat růst o 0,1% (předch.: +0,2%), zatímco meziročně by měl klesat z -1% na -1,1%.
Dalším na řadě je pak poslední ze série britských PMI, tentokrát pro sektor služeb, kde by měla již druhým měsícem pokračovat expanze (oček.: 51,7b., předch.: 51,7b.) a pro dnešek posledními čísly, které budou stát za pozornost jsou pak ještě v 11:00 výsledky maloobchodních prodejů v zemích eurozóny.
Od těch trh čeká v květnu mírnou meziměsíční kontrakci o 0,1% (předch.: +0,2%), což by posunulo meziroční ukazatel z dubnových -2,3% na -2,7%.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services