ČEZ koupil podíl v Pražské teplárenské

ČEZ oznámil, že koupí od J&T 49% podíl v Pražské teplárenské.
J&T tento podíl získala od International Power (dále IPO), která opouští český trh.
IPO dnes oznámila, že celkově prodá svá aktiva v ČR za 738 mil. GBP (22,4 mld. Kč). Tendr na aktiva IPO tak vyhrála J&T.
Součástí aktiv IPO je i elektrárna Opatovice, kterou tak získala také J&T. ČEZ oznámil, že cenu, za kterou koupil Pražskou teplárenskou, nebude zveřejňovat.
Nákup podílu bude dokončen v následujících měsících.
Celá transakce by měla být schválena na konci roku 2009.
Koupě podílu v Pražské teplárenské má návaznost na výstavbu paroplynové elektrárny v Mělníce. ČEZ tak akcionářským podílem v Pražské teplárenské posílí svou pozici pro odbyt tepla z Mělníka. ČEZ vzhledem ke svému podílu na trhu výroby elektřiny v ČR nemohl koupit celá aktiva IPO.
Cenu, za kterou ČEZ koupil 49% podíl v Pražské teplárenské, odhadujeme na základě výsledků hospodaření Pražské teplárenské v roce 2008 dle relativního srovnání dle násobků EV/EBITDA 5,6 na 8,8 mld. Kč (16,5 Kč/akcii). Pokud se cena přibližuje námi vypočtené částce, hodnotíme cenu jako v souladu se současnými násobky v sektoru.
Z dlouhodobého pohledu lze hodnotit transakci pozitivně. ČEZ bude muset použít na financování transakce dluhového financování.
Akcie ČEZu na zveřejněné informace výrazněji nereagují a obchodují se za 836 Kč (+0,4% d/d).

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services