Forex: Nový týden na trhu

Zprávy z finančních trhů, 29. 6. 2009 09:00

Pondělní obchodování přinese v dopoledních hodinách  nejprve z Británie čistý objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů, který by měl činit 0,3 mld. liber, na něž pak naváže červnový index spotřebitelské důvěry v eurozóně (oček.: -30b., předch.: -31b.). Ze Spojených států se pak začátkem týdne nedočkáme jediného silnějšího market moveru a další data proto začnou přicházet až z Japonska, které nabídne květnové meziroční tempo výdajů domácností (oček.: -1,4%, předch.: -1,3%), meziroční tempo růstu průměrné hodinové mzdy, jež by měla v květnu stoupat o 0,2% (předch.: +0,1%), a květnovou míru nezaměstnanosti, od které analytici čekají růst o další dvě desetiny na 5,2%.

Úterní seance přinese ještě před otevřením evropských burz z Británie červnový index cen domů (Nationwide), které by měly podle většinových odhadů po překvapivém květnovém růstu o 1,2% tentokrát klesat o 0,4%.
Dále pak přijdou na řadu ještě výsledky německé nezaměstnanosti (oček.: +42 tis., předch.: +1 tis.) a za pozornost budou rozhodně stát také předběžné (flash) odhady červnového CPI v eurozóně, který by měl meziročně vykázat kontrakci o 0,2% (předch.: 0%). Odpolední obchodování pak přinese ještě kanadský HDP za měsíc duben (oček.: -0,1%, předch.: -0,3%), po kterém následují také první čísla z USA, v podobě červnového indexu spotřebitelské důvěry (oček.: 56b., předch.: 54,9b.). Mimořádně zajímavé fundamenty ale přinese také noc z úterý na středu, to když bude v Japonsku zveřejněn čtvrtletní index Tankan, který slouží jako jeden z hlavních barometrů podnikatelského klima ve výrobním sektoru a sektoru služeb.
To by se mělo v druhém čtvrtletí mírně zlepšovat, když  od indexu pro výrobní sektor analytici očekávají růst z -58b. na -43b., zatímco v sektoru služeb by měl Tankan růst z -31b. na -26b.

První červencový den bude nabitý zajímavými fundamenty, když první přijdou na řadu již v brzkých ranních hodinách z Německa, kde bude zveřejněno květnové tempo růstu maloobchodních prodejů (oček.: -0,1%, předch.: +0,5%). Dalšími na řadě jsou pak z Británie ještě červnový index PMI pro výrobní sektor (oček.: 46,3b., předch.: 45,4b.) a dále již pak obchodníci budou věnovat pozornost výhradně výsledkům ze Spojených států.
Ty přinesou ADP report z pracovního trhu, který odhaduje změnu zaměstnanosti v soukromém sektoru (oček.: -410 tis.) a později pak ještě červnový ISM pro výrobní sektor (oček.: 44,1b., předch.: 42,8b.) a květnové tempo růstu rozjednaných ale zatím nevyřízených smluv ke koupi již jednou vlastněného domu (oček.: +1,7%, předch.: +6,7%). Ve večerních hodinách pak Spojené státy nabídnou ještě červnové automobilové prodeje (oček.: +9,8 mil., předch.: 9,9 mil.). a v noci ze středy na čtvrtek pak Austrálie zveřejní květnovou obchodní bilanci.

Ve čtvrtek dopoledne se obchodníci dočkají z Británie výsledků červnového PMI pro sektor stavebnictví (oček.: 46,1b., předch.: 45,9b.), který poté z eurozóny doplní ještě květnový PPI (oček.: +0,1%, předch.: -1%). To hlaví z Evropy ale přijde na řadu až po poledni, kdy se jako každý první čtvrtek v měsíci sejde nad úrokovými sazbami v eurozóně Evropská centrální banka, která by měla ponechat sazby beze změny na 1%.
Tím nejzajímavějším tak bude až následná tisková konference, od které však příliš nového neočekáváme poté, co minulý měsíc šéf banky Jean-Claude Trichet dal najevo, že s dalším případným uvolňováním měnové politiky do blízké budoucnosti příliš nepočítá.
Kvůli pátečnímu svátku v USA pak bude čtvrteční seance dvojnásob zajímavá také proto, že Spojené státy zveřejní v odpoledních hodinách červnovou změnu zaměstnanosti v nezemědělských sektorech (NFP), kde by měla zaměstnanost klesat o 375 tis. pracovních míst (předch.: -345 tis.). Míra nezaměstnanosti by se pak měla podle většinových odhadů vyšplhat z 9,4% na 9,6% a průměrná hodinová mzda má růst o 0,2% (předch.: +0,1%).

Páteční obchodování pak již bude díky uzavřeným trhům v USA na data velmi chudé a vše podstatné tak přijde pouze z Evropy v dopoledních hodinách.
Zveřejněn totiž bude v Británii další index PMI, tentokrát pro sektor služeb, který by měl zůstat v červnu beze změny na 51,7. a posledními čísly již bude pouze květnové tempo růstu maloobchodního prodeje v eurozóně (oček.: -0,1%, předch.: +0,2%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services