Pravidelný týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 26. 6. 2009 16:08
Uplynulý týden můžeme opětovně popsat z konečného výsledku jako vybírání zisků, avšak z průběhu je patrné, že v úterý došlo k vyvrcholení prodejních objednávek a od středy se postupně do trhu vracely kupci. Index PX zakončil obchodování na 895 bodech, což představovalo 4% mezitýdenní pokles.
Důvody pro globální vývoj byly ve zveřejňování amerických ekonomických indikátorů, jejichž výsledky byly protichůdné (negativní týdenní nezaměstnanost, pozitivní revize HDP za 1Q09). Rozhodování FEDu nepřineslo, žádné neočekávané události. Z pohledu domácích zpráv vybíráme Unipetrol a konání valné hromady ve středu 24. června.
V tomto případě se spekulovalo, jestli dojde k neočekávanému kroku ze strany mateřské společnosti polské PKN Orlen ve smyslu rozdělení zisku ve prospěch dividend. K tomuto kroku nakonec spíše dle očekávání nedošlo.
Pro další vývoj společnosti bude důležitý vývoj ekonomiky.
Titul v pátek uzavřel na 114,5 Kč (-5,2 % t/t). V případě Orca došlo k dalšímu oznámení společnosti vedoucímu ke snaze o získání dodatečného kapitálu ze strany potenciálního investora - Colony Capital. Poslední informace hovoří o modifikaci dřívějších podmínek a to získání práv na akcie za hodnotu 7 EUR/akcii. Z pohledu ceny vypadá modifikace jako pozitivní, nicméně dřívější oznámená dohoda obsahovala přímý vstup sice s nižší cenou na akcii (5 EUR), ale již jistý přísun fin. prostředků (současně celková potenciální hodnota byla původně vyšší). Práva teprve mohou být v přímou finanční injekci proměněna.
Další zajímavosti je, že se za současného generálního ředitele údajně na valné hromadě postaví i relativně noví významní akcionáři (Prosperita a pan Burda – dohromady kolem 8 % kapitálu). Akcie zakončila obchodování na úrovni 163 Kč (+1,6 % t/t). Nesmíme rovněž opomenout rozhodování ČNB o úrokových sazbách, které zůstaly nezměněny. Česká koruna i s touto zprávou během týdne opětovně prorazila (posílila) hranici 26 Kč/EUR.
Nejvíce rostoucím titulem týdne byly akcie Philip Morris ČR (+1,6 % na 6200 Kč). Domníváme se, že investoři opětovně začali vyhledávat relativní jistotu v podobě defenzivní akcie.
Nejvíce klesajícím titulem týdne byly akcie NWR (-9,1 % na 84,5 Kč). Za možným prodejním tlakem může být nahrazování ("switch") v polských účtech za akcie nově upsaného polského dolu Bogdanka.
Další související zprávou může být výrazné snížení cen pro dodávky do Dětmarovic, kde došlo údajně k 47% poklesu.
Příští týden je sice zkrácený z pohledu amerického trhu (svátek 3. července), ale poměrně plně vytížený co do množství zveřejněných dat.
Domníváme se, že se investoři zaměří na úterý nejdříve na zveřejnění cenového indexu z trhu nemovitostí (S&P/CaseShiller index) a následně na spotřebitelskou důvěru téhož dne (očekáváno lehké zlepšení na 55,1 bodu z 54,9 bodu). Údajem týdne bude měsíční zpráva o nezaměstnanosti (čtvrtek), kde se odhaduje za červen její nárůst na 9,6% z květnových 9,4%.
Za Eurozónu bude zveřejněna rovněž spotřebitelská důvěra (pondělí) za červen a očekává se jen nepatrné zlepšení.
Ve čtvrtek budou zveřejněny maloobchodní tržby za květen, kde se očekává opětovné zhoršení na -2,8% z dubnových -2,3%.
Zajímavý bude vliv ukončení čtvrtletí a s tím spojené možné rebalancování některých portfolií minimálně ve spojení s rebalancováním indexů z rodiny RUSSELL.
Rovněž se domníváme, že zveřejnění stavu nezaměstnanosti může přinést na trhy určitou obezřetnost.
Celkově bychom očekávali udržení nízké likvidity s nejasně určeným směrem či obchodováním v úzkém pásmu.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services