Forex: Americké osobní příjmy a výdaje v květnu dokázaly růst. Dolar na cestě ke ztrátovému týdnu

Zprávy z finančních trhů, 26. 6. 2009 16:00

Spojené státy dnes v odpoledních hodinách nabídly první zajímavější data, když tamní Úřad pro ekonomické analýzy zveřejnil květnové tempo růstu osobních příjmů a výdajů.
Osobní příjmy přitom dokázaly překvapit velmi strmým růstem, když se jejich celkový objem meziměsíčně zvyšoval podruhé v řadě, a to tentokrát o 1,4%, což byl dvojnásobek dubnového růstu a číslo vysoko převyšující většinové odhady analytiků, kteří počítali s růstem o 0,3%.
Vyšší tempo růstu příjmů bylo tentokrát opět zapříčiněno především vládními transfery, které po dubnovém růstu o 2,9% stoupaly o 7,8%, což je výsledkem fiskálních stimulů, které začátkem tohoto roku prošly americkým Senátem a Sněmovnou reprezentantů.
Růstu se však dočkal také ostře sledovaný ukazatel osobních výdajů, které podle očekávání stoupaly o 0,3%, když se zvyšovaly jak výdaje na zboží dlouhodobé spotřeby (+0,8%), tak na zboží krátkodobé spotřeby (+0,5%), zatímco výdaje na služby vykázaly v květnu pouze nulový růst.
Vyšší příjmy a rostoucí výdaje vysílají poměrně pozitivní signál směrem k obchodníkům, že by stabilizace americké poptávky mohla pokračovat i v nadcházejících měsících, a to i přesto, že míra úspor nadále pokračuje v růstu, když v květnu dosáhla 4,3% (předch.: 3,2%) a většina přírůstku příjmů tak končí právě v úsporách.
Společně s těmito výsledky pak Úřad pro ekonomické analýzy nabídnul také květnový jádrový cenový index ve výdajích na zboží dlouhodobé spotřeby, který je klíčovým ukazatelem cenového vývoje pro americký Fed a který podle očekávání zaznamenal růst o 0,1%, což posunulo meziroční tempo růstu z dubnových 1,9% na 1,8%.

Reakce obchodníků na dnešní čísla byla jen mírná, když nejvíce očekávaný ukazatel osobních výdajů splnil většinové odhady.
Na FX si tak americký dolar drží naprostou většinu veškerých ztrát, které v průběhu včerejška i dneška nabral, když se prodával jen těsně pod hranicí 1,41 EUR/USD, zatímco k libře slábnul nadosah hranice 1,65 GBP/USD.
Dalších fundamentů se dnes nedočkáme a obchodníci tak vyčkávají ji pouze na otevření amerických burz, které určí další tón i dění na devizovém trhu.
V 15:00 se dolar k euru prodával na ceně 1,4080 EUR/USD.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services