Forex: Páteční dění na trhu

Zprávy z finančních trhů, 26. 6. 2009 10:00

Včerejší obchodování přineslo z Evropy jen jeden zajímavější fundament, to když byly zveřejněny eurostatem dubnové výsledky tempa růstu nových průmyslových objednávek, jejichž objem se snižoval podeváté v řadě, tentokrát o rovné 1%, zatímco většinový konsenzus počítal s jejich nulovým růstem. Dalšími na řadě již pak ale byla data z USA, která zanechala poněkud smíšené dojmy.
Výrazného zhoršení se totiž dočkaly počty nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které v minulém týdnu rostly z 612 tis. na 627 tis., což byl nejhorší výsledek od poloviny května a číslo výrazně převyšující většinové odhady trhu (602 tis.). Lépe naopak ale skončila finální revize HDP Spojených států za 1Q, podle které nakonec americká ekonomika zaznamenala kontrakci „pouze“ o 5,5% (anualizovaně), což byl o dvě desetiny lepší výsledek než původně odhadovaná kontrakce o 5,7%.
Za pozornost pak stálo rozhodně také odpolední grilování Bena Bernanka před sněmovním výborem pro regulaci a dohled, kde byl včera šéf Fedu zákonodárci dotazován na to, zdali tlačil management Bank of America k převzetí investiční banky Merrill Lynch, což Bernanke jednoznačně odmítnul. Nálada obchodníků na akciových trzích včera zaznamenala, v porovnání se začátkem týdne, výraznou změnu k lepšímu, když akcie i navzdory nedostatku silnějších market moverů zaznamenaly silný růst (S&P500 + ---%), což na FX pomáhalo především měnám jako je euro a libra, zatímco se pod tlak dostal především dolar a japonský jen.
Cena ropy (brent) se včera opět vyhoupla nad hranici 70 USD/barel a vyšší byla také cena zlata, jež včerejší seanci uzavřelo na 939 USD/tr.unc.

Dnešek přinesl již v 8:00 z Německa výsledky indexu cen dováženého zboží, který v květnu podle německého statistického úřadu zaznamenal nulový růst, zatímco obchodníci počítali s růstem o 0,3%.
Dalšími na řadě jsou pak dnes v Evropě již pouze v odpoledních hodinách zveřejněné výsledky CPI z Německa, kde by měly ceny spotřebitelského koše v červnu meziměsíčně podle většinových odhadů růst o 0,1% (oček.: -0,1%). Tím hlavním ale budou až data ze Spojených států, které dnes ve 14:30 nabídnou výsledky květnové dynamiky růstu osobních příjmů (oček.: +0,3%, předch.: +0,5%) a osobních výdajů (oček.: +0,3%, předch.: -0,1%), které pak doplní ještě v 15:55 revize červnového indexu spotřebitelské důvěry (Michigan), který by měl růst z původně odhadovaných 69b. až na 69,2b., což by byl jeho nejlepší výsledek od loňského září.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services