Akciové indexy: Indexy po vyhlášení FEDU vrátily úvodní zisky a zakončily obchodování na neutrálních hodnotách

Zprávy z finančních trhů, 25. 6. 2009 12:00

Americké akciové indexy zakončily včerejší obchodování zhruba na stejných hodnotách, na kterých seanci otevíraly (Dow Jones -0,26%, S&P 500 +0,65%, Nasdaq +1,55% ). V průběhu dne došlo k výraznému posílení, zejména díky zveřejnění pozitivních dat týkajících se objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, jejichž počet se oproti očekávanému poklesu o 0,6% překvapivě zvýšil o 1,8%.

Po vyhlášení závěrů z dvoudenního jednání komise FOMC však přišel obrat.
Klíčová úroková sazba byla podle očekávání ponechána na úrovni 0-0.25%, obchodníci byli tedy spíše zvědaví na doprovodné komentáře ze strany FEDU.
Ze zprávy vyplývá, že stávající sazby budou drženy na nízkých úrovních „relativně dlouhou dobu“, prozatím se tedy nepočítá s jejich úpravou směrem nahoru, inflace by měla zůstat ještě nějakou dobu na nízkých úrovních.
Dále komentář přináší náhled na výkon ekonomiky, který je podle FEDU stále „slabší“, avšak relativní míra kontrakce se snižuje.
FED také zdůraznil, že neuvažuje o změně programu odkupu státních dluhopisů, což investory příliš nepotěšilo.
V podstatě tedy ve zprávě nezazněla žádná nová informace a po zveřejnění se začaly trhy ubírat směrem na jih.

Pro dnešek očekáváme vyhlášení celé řady makroekonomických dat.
V 14:30 se dozvíme jednak důležitý údaj týkající se předpokladu vývoje HDP na čtvrtletní bázi, kde je očekáván pokles o 5,7%.  Dále budou zveřejněny výdaje na osobní spotřebu za první čtvrtletí, kde se počítá s nárůstem o 1,5%, ve stejnou dobu se dozvíme také tradiční data z trhu práce – tj. počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti s očekáváním ve výši 600 tis.
Pozornost bude jistě věnována i projevu šéfa FEDU Bernankeho, který je naplánován na 16:00.

Futures na hlavní americké akciové indexy se zatím pohybují v zelených číslech (Dow Jones +0,13%, S&P 500 + 0,19%, Nasdaq +0,05%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)
 


Zdroj:    X-Trade Brokers
Partners Financial Services