Komentář k americkému trhu

Zprávy z finančních trhů, 25. 6. 2009 11:17
Včera se americkým trhům povedl úvod, přičemž posilování bylo podpořeno lepšími údaji o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby.
Akcie se po tomto pozitivním úvodu na chvíli zastavily, aby pak zamířily ještě výš.
Takový průběh byl přesným opakem úterního obchodování, kdy se trh jen nevýrazně snažil zotavit se z pondělního propadu.
Maxima se dostavila ještě před polednem, Dow Jones si připisoval až 100 bodů, ale poté trh až do zveřejnění informací ze zasedání bankovní rady FEDu lehce oslaboval. Po oznámení FEDu trh spadl až do negativního teritoria a do konce obchodování se již mnoho nezměnilo.
Dow Jones uzavíral oslaben o 23 bodů, zatímco ostatní indexy sice uzavřely v zelených číslech, ale podstatně zaostaly za úrovněmi, kterých dosahovaly před publikováním výsledků zasedání FEDu.
Včera byl opět napadán šéf FEDu Bernanke za své kroky v záležitosti fúze Bank of America s Merrill Lynch, kdy FED měl dle vyjádření Kennetha Lewisa, generálního ředitele Bank of America, na tuto transakci tlačit.
Dopad této události by však neměl mít dlouhodobější charakter.
Nyní nás zřejmě čeká nezáživné období s možným oslabováním, podobně jako tomu bylo v uplynulých dvou týdnech, nicméně od zítřka až do období po prodlouženém víkendu (4. července – Den nezávislosti) by se mohlo dostavit určité uvolnění.
Zdá se, že zelené výhonky se pomalu plazí nahoru, nicméně při oslabení ztrácí podporu, i když třeba jen na chvíli. Základem zůstává poměr nabídka/poptávka, který vyznívá pozitivně jak v případě domácího objemu hotovosti, tak i pokud jde o zahraniční držitele akcií.
Dnešek by měl být trochu neuspořádaný, ale nikoli špatný.

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services